2024. május 14. - Bonifác
EUR : 387.34
USD : 359.18
Időjárás ikon22°11°

Németország kinyitotta kapuit az EU-n kívülről érkező szakképzett migránsok előtt

Heves viták után fogadta el a német parlament a szakképzett migráns munkavállalókról szóló törvényt.

Pontrendszert vezetnek be

A kanadai mintájú pontrendszerben a szakmai képzettség, német vagy angol nyelvtudás, életkor és a Németországhoz fűződő korábbi kapcsolat - például hosszabb németországi tartózkodás - alapján lehet pontokat szerezni. Négy pont jár például szakmai képesítést igazoló oklevélért, amely honosítható Németországban. Aki legalább hat pontot gyűjt, egy évre tartózkodási engedélyt kap, hogy helyben kereshessen munkát.

Aki honosítás nélkül is érvényes oklevéllel rendelkezik, automatikusan megkapja az esélykártyát. Az informatikával és digitalizációval kapcsolatos szakmáknál a formális, iskolai képzettséget, például főiskolai végzettséget igazoló oklevél helyett szakmai ismerteteket igazoló tanúsítványokkal is szerezhető pont.

Akár gyerek is, szülő is jöhet

A legnagyobb újítások közé tartozik az a szabály is, miszerint munkavállalási tartózkodási engedélyt igényelhetnek menedékkérők, akik rendelkeznek megfelelő képesítéssel és állásajánlatot is kaptak már. Az engedélykérelem benyújtásának feltétele a menedékjogi kérelem visszavonása.

Az új törvényi feltételek megkönnyítik majd az állásajánlattal vagy akár azzal sem rendelkező migránsok letelepedését. Az is ösztönző lesz, hogy nemcsak a házastársat vagy a gyermeket, hanem a szülőket is magukkal hozhatják.

Az ország negyede bevándorló hátterű

A vendégmunkások első generációja a hatvanas években a szegényebb déli államokból, így Törökországból, az egykori Jugoszláviából, Olaszországból vagy Portugáliából érkezett az országba - hozzájárulva a német gazdasági csodához.

A német társadalom egyre sokszínűbb, mégis heves vita kísérte az új törvényt. Az ország lakosságának több mint negyede bevándorló hátterű. (Ő maga vagy legalább az egyik szülője külföldön született.)

Az alacsony munkanélküliség után ma már munkaerőhiány van az országban, legalább kétmillió az üres álláshelyek száma, ez pedig a gazdasági fejlődést akadályozza. A népesség elöregedett, hatvanas évek népességrobbanásában született generáció lassan nyugdíjba megy.

Mélységesen megosztott Németország

A törvényt a szociáldemokraták, zöldek és a liberálisok megszavazták, a kereszténydemokraták és a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) ellene szavazott.

A migráció kérdése megosztja a német közvéleményt. Egy legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a koalíciót vezető szociáldemokraták 17, az AfD 19 százalékon áll, ez utóbbi soha nem állt még ilyen jól.

Soha nem volt olyan alacsony a munkanélküliség a fejlett világban, mint ma. Küszöbön a korszak, amikor az országok egymásra licitálva csábítják a bevándorló munkaerőt. Magyarországon ezt lehetetlen összeegyeztetni a kormány idegengyűlölő politikájával. Egy friss törvény a hazai munkáltatók igényeit bevándorlókkal elégítené ki, de miért is jönne bárki ide, ha mehet máshova is?

(BBC/MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató