2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

Prigozsin és Lukasenka az első fél órában csak káromkodott egymással

Aljakszandr Lukasenka Moszkva védelmére küldte volna a hadseregét, amit a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsinnak is elmondott, amikor telefonon próbálta lebeszélni, hogy az orosz fővárosba menjen. A beszélgetés első félórájában csak káromkodtak egymással a felek.

Először árult el részleteket a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsinnal folytatott szombati telefonbeszélgetéséről a belarusz elnök, Aljakszandr Lukasenka. A Belta belarusz hírügynökség leírása szerint Lukasenkáék már helyi idő szerint délelőtt 11 órakor elérték az akkor épp Rosztovot elfoglaló Prigozsint, és

TÖBB ALKALOMMAL IS KÉNYTELENEK VOLTAK EGYEZKEDNI, MERT AZ ELSŐ FÉLÓRÁBAN KIZÁRÓLAG KÁROMKODTAK EGYMÁSSAL – ÁLLÍTJA.

Ezután hosszas tárgyalássorozat következett, ahol meghallgatta többek között Prigozsinköveteléseit, aki elmondta, ők csak Szergej Szojgu orosz védelmi minisztert, illetve Valerij Geraszimovot, az orosz fegyver erők vezérkarának főnökét követelik, amiről a belarusz diktátor elmondta, ez biztosan nem történik meg, pláne nem a jelenlegi szituációban.

Elmondása szerint Prigozsin erre hosszú csend után úgy reagált, hogy ők el akarják pusztítani őket, ezért mindenképpen Moszkvába mennek, amire Lukasenka csak annyit mondott:

Úgy taposnak el titeket, mint egy bogarat, gondolj bele!

Erre Prigozsin állítólag egyszerűen csak egy nemmel reagált.

Lukasenka elmondása szerint hosszú ideig tartott, amíg végül sikerült meggyőznie a Wagner-vezért, hogy ne menjenek Moszkvába, és úgy emlékszik vissza, a beszélgetés egy pontján így szólt Prigozsinhoz:

Tudod, azt csinálsz, amit akarsz, de ne értsd félre, egy brigád készen áll, hogy Moszkvába küldjük, hogy csakúgy, mint 1941-ben, megvédjük Moszkvát.

Majd arra fűzte tovább gondolatát, hogy Moszkva védelme nemcsak Oroszország, hanem Belarusz érdeke is. Nemcsak azért, mert az ő szülőhazájuk, hanem azért is, „mert ha ne adj' isten, ez a lázadás elterjed egész Oroszországban, akkor mi leszünk a következők” – emlékszik vissza.

Lukasenka állítja, ő beszélte le Prigozsin kivégzéséről Putyint

Az Oroszországtól és Vlagyimir Putyintól lényegében a 2020-as, elcsalt belarusz elnökválasztás után kirobbant politikai válság miatt függő helyzetbe került Lukasenka azt állította,

PRIGOZSIN ELŐTT PUTYINNAL IS BESZÉLT TELEFONON, AKI AZT MONDTA NEKI, SEMMI ÉRTELME FELHÍVNIA A WAGNER-VEZÉRT, MERT NEM VESZI FEL SENKINEK A TELEFONT.

Elmondása szerint 9 óra 30 perckor beszéltek, hogy amikor Putyin ráér, beszélnek telefonon, erre végül 10 óra 10 perckor, a televíziós bejelentés után került sor. A hírügynökség cikke szerint Lukasenka a beszélgetés elején már érezte, hogy komoly, veszélyes helyzet áll fenn, és Putyin belengette a lázadásban részt vevők kiiktatását is. Lukasenka erre úgy reagált, hogy megpróbálja elérni, és arra kérte orosz kollégáját, ne hozzon elhamarkodott döntéseket.

Állítása szerint később ismét beszélt Putyinnal, akinek elmondta, hogy Prigozsin nagy tiszteletnek örvend a fegyveres erőkben, és ugyan ki lehet iktatni, de ő ezt nem ajánlja.

„Ki lehet iktatni, ez nem probléma. Ha első próbálkozásra nem is, de a másodikra biztosan, de ne csináld!” – fogalmazott, majd elmondása szerint hosszasan kifejtette érveit, miért nem szabad Prigozsint meggyilkoltatnia Putyinnak: akkor nem lenne lehetőség a helyzet békés megoldására, ráadásul a Wagner az orosz hadsereg legjobban képzett egysége.

Azok a srácok, akik tudják, hogyan kell kiállni egymásért, akik Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában együtt harcoltak, bármit megtesznek. Őket is ki lehet iktatni, de civilek ezrei halnak meg azokkal együtt, akik kiállnak a Wagner-harcosok ellen – fogalmazott, majd ezért ismét arra kérte orosz kollégáját, hogy gondolja át a döntését előtte.

„Az orrunkun túl kell látnunk” – fogalmazott állítása szerint a belarusz elnök.

Lukasenka szerint ő nem hős, de a médiája mást mond

Annak ellenére, hogy a belarusz állami médiában hősként ünnepelték Lukasenkát – sőt néhányan egyenesen már úgy fogalmaztak, Prigozsin és Putyin meggyőzésére tett kísérletéért könyveket, filmeket készítenek róla –, a mostani elbeszélése szerint arra kérte munkatársait és a médiáját, ne állítsák be hősnek, ahogy Putyint és Prigozsint se.

„Hagytuk, hogy a helyzet kicsússzon az ujjaink között, lemaradtunk róla. Aztán láttuk, ahogy kibonatkozik, és azt hittük, valahogy elmúlik. Mind én, mind Putyin így gondoltuk, de nem múlt el”

– fogalmazott, hogy szerinte miképp sikerült végül minden felet közös nevezőre hoznia.

Mint beszámoltunk róla, Prigozsin végül Belaruszba távozhatott, ahova a Lukasenka állítása szerint épségben már meg is érkezett kedden.

 

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató