2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Zelenszkij kirúgta az egyik kulcsfontosságú vállalat vezetőjét

Néhány hete az ukránok 1000 kilométeres hatótávú, sajátfejlesztésű drónnal kérkedtek - csakhogy van egy kis gond...



Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden elmozdította hivatalából az ukrán állami hadiipari óriáscég, az Ukroboronprom vezetőjét, Jurij Gusevet.  

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint Zelenszkij már szombaton meghozta a döntést, hivatalossá azonban csak ma vált. Gusev eltávolításának az oka az ukrán sajtó szerint az Ukroboronprom elégtelen gyártási tempója volt – írja a Körkép.sk.

A kézifegyverbe való lőszerek és antitank rendszerek gyártása jól haladt. Ám Gusev épp a kulcsfontosságú területeken, a gyalogsági páncélosok gyártásával és a rakéták fejlesztésével maradt el.

A Pravda keserűen jegyzi meg, hogy májusban ugyan bejelentették Ukrajna 1000 kilométeres hatótávolságú drónját, de „senki sem tudja, hogy hol van ez a drón?”.  

Ugyanakkor az elbocsátásra néhány nappal azután került sor, hogy a The New York Times megszellőztette, hogy az Ukrajna által kötött fegyverüzletek egy jelentős része (legalább 800 millió eurónyi tétel) nem került leszállításra, vagy csak nagyon hiányosan. A teljesítetetlen szerződések zöme az Ukroboronpromhoz kötődött.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató