2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

David Pressman ismét kivetkőzött nagyköveti szerepéből

A budapestre akkreditált amerikai nagykövet a U2 frontemberétől, Bonótól is idézett a függetlenség napi pénteki fogadáson.

„A popzene gyakran azt sugallja, hogy minden rendben van. A rockzene viszont azt mondja, hogy nem, nincs rendben, de lehet változtatni rajta. Azt hiszem, ezekben az időkben szükség van egy kis rock’n'rollra, mivel nincs minden rendben itt a régióban, a világban és a családunkban. De ahogyan azt egy családban is szokás: nem adjuk fel, nem várakozunk tétlenül, nem várjuk, hogy a dolgok maguktól eltűnjenek” – közölte Pressman beszédét az USA nagykövetségének sajtóosztálya.

„ Az európai történelem egy egyedülállóan sorsdöntő pillanatában vagyunk, amikor Oroszország folytatja brutális agressziós háborúját Ukrajna ellen. Ilyenkor nincs helye a barátokkal folytatott politikai háborúknak. Valódi háború fenyegeti ugyanis azt a világrendet, amelynek védelmén a NATO oly sokáig dolgozott. Azt akarjuk, hogy ez a háború véget érjen. Békét akarunk. De ez csak akkor történik meg, ha az oroszok felhagynak az egyoldalú agresszióval és hazamennek”

– mondta Pressman.

Az eseményen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. 
Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, David Pressman tavaly szeptember elején érkezett Magyarországra. A magyar kormány a diplomáciai protokolltól eltérve, nem államtitkári, hanem csak főosztályvezetői szinten fogadta őt.



A diplomatát – aki a demokrata Barack Obama elnök idején, 2014–2017 között az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselte nagykövetként az Egyesült Államokat – még tavaly májusban jelölte nagyköveti posztra Joe Biden elnök. A szenátus 61-30 arányban szavazta meg kinevezését – azaz az 50 ellenzéki republikánus szenátor közül is kapott 11 támogatót.

Pressman a szenátusi meghallgatáson kijelentette, hogy „Magyarországon hanyatlik a demokrácia, és szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással”, és a kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette.

Azóta rendszeresen bírálja a magyar kormány politikáját. Tevékenységével Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét is felkeltette, olyannyira, hogy február 18-i évértékelőjében külön részt szentelt neki és az Egyesült Államoknak, idézzük: „Biden elnök egy jóbarát helyett egy présembert, Pressmant küldte nagykövetnek, de jó lenne elkerülni, hogy következőre valami »puccsini« (Puccini) nevű embert küldjenek.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató