2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Ezer Székely Leány Napja: Több mint ötezren öltöztek népviseletbe

Sokan érezték fontosnak együtt ünnepelni az Ezer Székely Leány Napján, amelyet idén harminckilencedik alkalommal szerveztek meg Csíkszeredában. A rendezvényen több mint ötezren öltöztek népviseletbe és készült róluk közös fotó. 

Az Ezer Székely Leány Napját végig szép idő kísérte, a csíksomlyói nyeregben ezrek gyűltek össze, hogy összekösse őket a közös kultúra, közös tánc.

Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere is felszólalt a táncelőadások között.

„Itt az Ezer Székely Leány Napja mint jó példa, a viselet, a tánc, a beszédünk és az összetartozás, hogy

bármilyen sokszínű a székely népviselet, bárhonnan is jövünk, mi egyek vagyunk.

Erős szárnyakat növelni azt jelenti, hogy ha gyökereink vannak, akkor szárnyaink is vannak, el tudunk szállni, viszont elég erősek vagyunk-e ahhoz, hogy vissza is tudjunk szállni? Olyanná kell tenni közösségként, egyénként a környezetünket, hogy vissza akarjunk jönni;

bárhová megyünk el tanulni, gazdagodni, ide vissza kell jönni”

– hangsúlyozta Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. 

Ünnepi beszéde után szintén fellépők következtek, majd elérkeztek a nap fénypontjai is: a közös tánc, a közös fotó elkészítése, és az esketőszékek átadása. Külön fénykép készült a nőkről, lányokról és egy közös a férfiakkal, fiúkkal.

Csak viseletbe öltözötteket kaptak lencsevégre.

A díszesen faragott székeket Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere vette át, jövőre ők lesznek a rendezvény tiszteletbeli házigazdái. 

Mozgalmas nap volt, Füleki Zoltán, a szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes részéről elmondta, ugyan nem regisztrálták a résztvevőket, noha emlékkitűzőt biztosítottak számukra, úgy becsülték, hogy több mint ötezren öltöztek népviseletbe az idei Ezer Székely Leány Napjára. 

(Szekelyhon.ro)

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató