2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Medgyessy Péter: borítékolható a hatodik Orbán-kormány

A volt miniszterelnök szerint Orbán Viktornak nincsenek nemesebb céljai, a legfontosabb számára a hatalom megtartása.

Medgyessy Péter nem tartja Orbán Viktort az orosz elnök, Vlagyimir Putyin bábjának, de szerinte a gazdasági érdekeken túl nem lenne szabad politikailag túlságosan közeledni a nagyhatalmakhoz. A volt szocialista miniszerelnök a Della című podcastban beszélt arról is, hogy az atomenergiát fontosnak tekinti, ebben „nem áll messze a véleményem az Orbán-kormánytól”.

Valami más, nemesebb céljának is kell lennie a hatalomnak, mint annak megtartása – mondta Medgyessy Péter, aki ezt a nemesebb célt hiányolja az Orbán-korszakból. Szerinte nincsenek érdemi koncepciók a klímaváltozásra való felkészülésre, az energiarendszer megújítására, a művelt társadalom elősegítésére, a cigányság kiszakítására a feudális viszonyokból, az egyenlőtlen hozzáférési esélyek felszámolására az egészségügyben.

„Napi ügyekben tud jó döntéseket hozni Orbán, mindig megpróbálja túllökni a holtpontról az országot, de nagy bűne, hogy nem gondolkodik távlatokban, pedig iszonyú hosszú időt kapott”.

A volt kormányfő a kormányzati intézkedések közül hibásnak tartja a rezsitámogatási rendszer fenntartását, mert az nem ösztönöz takarékosságra. A rászorultaknak szerinte jövedelempótló támogatást kellene adni, de az árak alakulását a piacra kellene bízni – ez lenne az egyik tanácsa Orbán Viktor számára, ha a jelenlegi kormányfő megkérdezné.

A magyar gazdaságot egyszerre sújtó magas kamatokat és inflációt a jegybank és a kormány közös felelősségének tartja Medgyessy, aki a következő országgyűlési választást már most eldöntöttnek látja. „Nagyon közel van az időpontja, és szerinte Orbánnak nagyot kellene hibáznia, hogy ne válasszák meg újra. Könnyű dolga van, mert egy tehetségtelen ellenzékkel kell megküzdenie" – tette hozzá a volt kormányfő. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató