2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Migránslázadás Franciaországban: több pénz gyűlt össze a rendőrnek, mint a lelőtt bűnöző családjának

Egy crowdfunding-kampány az áldozat családjának adományozott összeg négyszeresét, több mint 1,4 millió eurót gyűjtött össze annak a francia rendőrnek a családja számára, aki halálos lövést adott az algériai származású bűnöző tinédzserre, Nahel M.-re, ami Franciaország-szerte tüntetések sorozatát váltotta ki.

A Nahel M. nevű algériai tinédzserre halálos lövést leadó francia rendőr családjának adománygyűjtő kampánya

több mint 1,4 millió eurót gyűjtött össze,

jelentősen meghaladva az áldozat családja által kapott adományokat. Ez a pénzügyi támogatásban mutatkozó különbség a francia társadalom különböző rétegeiben felháborodást váltott ki.

A crowdfunding kezdeményezést a GoFundMe oldalon Jean Messiha, a francia jobboldali média prominens alakja és Eric Zemmour 2022-es elnökjelöltségének támogatója vezette. A kampány eddig több mint 72 000 magánadományt gyűjtött össze.

Baloldali politikusok szégyenteljesnek minősítették az adománygyűjtést, míg jobboldali csoportok azzal érveltek, hogy az a rendőrséget támogatja, amely Franciaország alacsony jövedelmű külvárosaiban gyakran ki van téve erőszaknak. Ez a vitatott kérdés aláhúzza a francia társadalmat átható mély megosztottságot.

Jean Messiha a Twitteren megvédte tettét, kijelentve, hogy a rendőrt igazságtalanul vették célba, és hogy az adománygyűjtés azt szimbolizálja, hogy Franciaország elutasítja az ilyen "árulást". A lövöldözésben részt vevő rendőrt emberöléssel vádolták meg, és jelenleg őrizetben van.

Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője felszólította a GoFundMe-t a kampány megszüntetésére, azzal érvelve, hogy a meglévő társadalmi szakadékokat súlyosbítja azzal, hogy egy emberölés miatt nyomozás alatt álló rendőrt támogat.

Közben a Nahel családjának szánt adományok 352 000 eurónál tartanak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató