2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Balhétól tartva nem lesz tűzijáték a francia nemzeti ünnepen

Július 15-ig tilos az országban a pirotechnikai termékek árusítása, szállítása és használata.

Franciaország betiltotta minden fajta tűzijáték árusítását, birtoklását és szállítását a közelgő Bastille-napi ünnepségek miatt – írja a BBC. A tilalom azonban nem vonatkozik a helyi hatóságok által szervezett hivatalos tűzijátékokra.

A döntés azután született, hogy zavargások törtek ki Franciaországban, miután a 17 éves, algériai származású Nahel M. nevű fiút igazoltatás közben lőtt le egy rendőr. A tűzijátékok népszerű fegyverek voltak a zavargások hetében, ami alatt több ezer autót gyújtottak fel országszerte.

A Bastille-nap estéjén a köztereken és utcákon zajló eseményeket a korábbi években is gyakran megzavarták a petárdákat dobáló fiatalok. Élisabeth Borne miniszterelnök közölte, hogy a tűzijátékok korlátozása mellett komoly biztonsági lépéseket tesznek a béke megőrzése és "a franciák védelme érdekében ezen a két kényes napon". A Le Parisien újságnak elmondta, hogy sokan meglehetősen aggódnak amiatt, hogy a nemzeti ünnep alatt újabb erőszakos incidensek következhetnek be.

Hivatalos adatok szerint több mint 3700 embert vettek őrizetbe a rendőrök a legutóbbi tüntetésekkel kapcsolatban, köztük legalább 1160 kiskorút.

A Bastille-napon a francia forradalmat ünneplik, 1789-ben ezen a napon foglalták el Párizs polgárai a rettegett börtönt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató