2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Zelenszkij szerint Trumppal szemben Biden öt perc alatt véget vethetne a háborúnak

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök hosszú interjút adott az ABC News-nak a litvániai NATO-csúcstalálkozó előtt. Az elnök többek között beszélt a háború lehetséges kimeneteleiről és az amerikai elnökválasztásról is. 

Donald Trump azon kijelentésére, hogy ő 24 óra alatt véget vetne a háborúnak, úgy reagált: Trump már volt korábban elnök, miközben Ukrajna Oroszországgal való konfliktusa zajlott, megadatott neki az említett 24 óra, de „valószínűleg más kérdéseket tartott fontosnak.” 

Hozzátette, ha akarná, Biden öt perc alatt véget vethetne a háborúnak, ha Ukrajnát rábírná, hogy tegyen területi engedményeket. A háborúval kapcsolatban kijelentette, Ukrajna csak a teljes győzelemmel elégszik meg. Szerinte ha az ukránoknak sikerül átmenetileg megszállni a Krím-félsziget határait, Putyint tárgyalásra kényszeríthetnék.

Az ellentámadásról pozitívan nyilatkozott. Szerinte jelenleg Ukrajna a kezdeményező fél, és lassan, de biztosan haladnak előre. Zelenszkij beszélt az ellentámadásról is: azt mondta, hogy Ukrajna oldalán van a kezdeményezés és lassan, de biztosan szerzik vissza a területeket az orosz haderőtől, de valóban nem haladnak olyan gyorsan, mint szeretnének.

Hozzátette, szerinte megvannak a jelei, hogy újabb lázadások lesznek Oroszországban, ami szintén Ukrajnának kedvez – szemlézte a Mandiner.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató