2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Zelenszkij kirúgatta a brit nagykövetét, mert Vadym Prystaiko „egészségtelen szarkazmusnak" minősítette a szavait

Volodimir Zelenszkij menesztette Vadym Prystaiko brit nagykövetet, korábbi külügyminisztert. A vonatkozó rendeletet az Elnöki Hivatal honlapján tették közzé.

"Felmenteni Vadym Volodimij Prystaikót a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában működő ukrán rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti tisztségből, valamint Ukrajna Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnél (IMO) működő állandó képviselői tisztségéből részmunkaidőben"

- áll a dokumentum szövegében.



Az elbocsátásra egy héttel azután került sor, hogy botrányba keveredett Zelenszkij Wallace brit védelmi miniszterhez intézett megjegyzéseivel.

Emlékezzünk vissza, Ben Wallace azt mondta, hogy "Mi nem az Amazon vagyunk", kommentálva az ukrán fegyverszállítási kérelmeket. Szerinte Ukrajna több hálát mutathatna a Nyugatnak a nyújtott támogatásért. 

Zelenszkij viszont így reagált: "Reggel felébredhetünk és megköszönhetjük a miniszter úrnak. Írja meg nekem, hogyan köszönjem meg, és én így fogom megköszönni".

Prystaiko itt rontotta el a dolgot, mivel "egészségtelen szarkazmusnak" nevezte az ukrán elnök szavait. Véleménye szerint az oroszoknak nem kell megmutatniuk, hogy Ukrajna és a Nyugat között ellentmondások vannak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató