2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Lovasi: Lehet, hogy tíz év múlva mi is megtámadjuk Ukrajnát (videó)

Szerinte külső civilizációs sokkhatás buktathatja meg Orbán Viktort.

Szégyenletesnek és fájdalmasnak nevezte azokat az indulatokat, amelyek Péterfy Bori tusnádfürdői fellépését övezték Lovasi András a Magyar Hang Kultúrtáj című podcastjában. „Ezt a gyűlöletcunamit nem lehet megszokni”, fogalmazott a zenész-énekes, aki már ódzkodik az élesebb politikai megfogalmazásoktól és tudatosan hátrébb lépett a politikától, ugyanakkor elítéli a művészekre vonatkozó direktívákat. 

Tusványoson sosem volt cenzúra – hangsúlyozta a műsorban Lovasi, aki szerint zenét és politikát nem lehet elválasztani, de mégis szükséges határokat húzni.

"Nekem fellépni ott ugyanolyan kedves, mint fellépni egy falunapon”, utalt Tusnádfürdőre. 

A magyar popzenét szerinte exportképessé kellene tenni, egészen egyszerűen, mert a magyar nyelvű piac természeténél fogva kicsi. Szükség lenne kulturális zászlóshajókra, amelyek viszik a magyar kultúra jó hírét. Emlékeztetett: a Neotonnak és az LGT-nek még Japánban is voltak rajongói. 

Lovasi szerint az állam a kultúrában „miközben központosít, ki is vonul”, aminek a zene és a zenei képzés kárát látja. Szükségesnek látja, hogy vidéki központokat erősítsen meg az állam a (könnyű)zenei képzés hatékonyságának növelése érdekében, ugyanakkor popzenei képzést nyújtó egyetemet nem tart szükségesnek.

A műsorban arról is beszélt, piaci koncentráció tapasztalható a popzene világában, olyan piacbővülés időszakát éljük, amikor egymás mellé emelkednek fel új előadók anélkül, hogy az más előadók visszaszorulásához vezetne. Példaként említette, a Budapest Parkban idén akár 22 teltházas koncert is lehet, ami kifejezetten soknak számít.

A magyar politikáról szólva Lovasi a kormányt kritizálva arról beszélt, a Fidesz gyakorlatilag egypártrendszert hozott létre „szatellit ellenzéki pártokkal”. Oroszországra utalva úgy fogalmazott, láthattuk „a nagy testvérnél”, hogy ott ugyanígy zajlott a folyamat, csak „nekünk még van tíz év előnyünk”. 

„Lehet, hogy tíz év múlva mi is megtámadjuk Ukrajnát” – mondta.

Később arról is beszélt, hogy ami a az elmúlt tizenhárom év során „a NER-ben történt, az azt mutatja, hogy a NER-nek van önjavító képessége és nem hülyült meg” mint más hatalmon lévő erők. Ezzel párhuzamosan kritizálta az általa torz, államilag kontrollált piacnak nevezett kultúrpolitikát a kis színházi műhelyek állapota és finanszírozásának hiánya miatt. 

„Nem kizárt, hogy 2040-re olyan csapásokat kap ez a civilizáció, amelyet nem tud kimozogni”,

fogalmazott Lovasi, aki szerint a Fidesz hatalmát is ilyen jellegű, külső körülmények képesek megtörni, nem a jelenlegi ellenzék. 

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató