2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

FT: az európai vállalatok 100 milliárd eurót vesztettek az orosz piac elhagyása miatt

Az európai vállalatok közvetlen veszteségei legalább 100 milliárd euróra rúgnak az ukrajnai különleges hadművelet kezdete óta – jelentette a Financial Times (FT) című lap.



“600 európai cégcsoport éves jelentéseinek és 2023-as pénzügyi kimutatásainak áttekintése azt mutatja, hogy 176 vállalat eszközértékvesztést, árfolyamköltségeket és egyéb egyszeri kiadásokat számolt el az oroszországi üzletek eladása, bezárása vagy leépítése miatt” – írta a lap.

“Az összesített szám nem tartalmazza a háború közvetett makrogazdasági hatásait, például a magasabb energia- és nyersanyagköltségeket” – jegyezte meg.

“A kivonulás legsúlyosabb költségei néhány kitett ágazatban koncentrálódnak. A legnagyobb veszteséget és terheket az olaj- és gázipari csoportok szenvedték el, ahol csak három vállalat – a BP, a Shell és a TotalEnergies – összesen 40,6 milliárd eurós veszteséget jelentett” – írta a lap, hozzátéve, hogy a veszteségeket ellensúlyozta a hatalmas összesített nyereség az olaj- és gázárak emelkedése miatt.

Az ipari vállalatok, köztük az autógyártók vesztesége 13,6 milliárd euró volt.

“A pénzügyi vállalatok, köztük a bankok, biztosítók és befektetési cégek 17,5 milliárd euró értékvesztést és egyéb terheket könyveltek el”

– írta az FT.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató