2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Hazatér a VK orosz technológiai óriás – nem csak Facebook létezik

A VK-csoport, amely az azonos nevű vezető orosz közösségi médiaplatform tulajdonosa, visszaköltözteti üzleti tevékenységét Oroszországba, és kilép a londoni tőzsdéről – közölte a vállalat pénteki sajtóközleményében.

A VK bejelentette, hogy részvényesei és igazgatótanácsa úgy döntött, hogy befejezi tevékenységét a Brit Virgin-szigeteken, ahol a cég jelenleg be van jegyezve, és nemzetközi cégként újra bejegyezteti magát Oroszország egyik “offshore-ján”.

Az Oroszországi Föderációban történő hivatalos bejegyzést követően a VK nemzetközi céggé – “VK” részvénytársasággá alakul, székhelye a kalinyingrádi terület Oktyabrszkij-szigetének egyik különleges közigazgatási körzetében lesz” – közölte a cég.

A vállalat igazgatótanácsa arról is döntött, hogy kilép a londoni tőzsdéről (LSE), és helyette a VK részvényeit a moszkvai tőzsdén jegyzik. Értékpapírjainak kereskedését az LSE-n 2022. március 3-án függesztették fel az Oroszország elleni, Ukrajnával kapcsolatos szankciók közepette.

A VK igazgatótanácsa eredetileg még februárban jelentette be a vállalat oroszországi székhelyének megváltoztatására vonatkozó terveket, akkor azt mondták, hogy ez természetes, mivel eszközeinek túlnyomó többsége “Oroszországban található és ott termel bevételt”.



Tavaly a VK vezetője, Vlagyimir Kirijenko azt mondta, hogy a vállalat új hosszú távú üzleti stratégián dolgozik, amely “figyelembe veszi a külső korlátozásokat”. Kirijenko tavaly amerikai és brit szankciók célkeresztjébe került, ami arra késztette az Apple-t, hogy 2022 közepén eltávolítsa a VK alkalmazásait az App Store-ból. Azóta azonban visszaállították őket.

A VK Csoport az orosz távközlési és informatikai szektor egyik legnagyobb vállalata, amely többek között a Mail.Ru, a VKontaktye (VK.com) és az Odnoklaszsznyiki közösségi hálózatok, valamint a Skillbox oktatási platform tulajdonosa.

A VK csütörtökön közzétett pénzügyi eredményjelentése szerint a vállalat bevétele az év első hat hónapjában 57,3 milliárd rubelt (229 milliárd forint) tett ki, ami 36 százalékos növekedés a 2022-es év azonos időszakához képest. A vállalat adózás előtti nyeresége azonban 42%-kal csökkent, 3,9 milliárd rubelre. A VK a bevételcsökkenést az úgynevezett “új üzleti területek” fejlesztési költségeinek tulajdonította, amelyek az Oroszországot a nyugati szankciók miatt elhagyó különböző digitális szolgáltatások, például a Tinder és a Spotify kiváltásával kapcsolatosak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató