2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Jelentős kamatemelést jelentett be az orosz jegybank

Az orosz jegybank keddi rendkívüli ülésén 350 bázisponttal 12%-ra emelte a kamatlábakat, hogy megállítsa a rubel gyors leértékelődését a világ valutáival szemben.

“Az inflációs nyomás erősödik… A döntés célja az árstabilitási kockázatok korlátozása” – áll a szabályozó hatóság közleményében.

A központi bank hozzátette, hogy a gazdaságban a kereslet meghaladta az ország termelésbővítési képességét, ami növeli az inflációt és a “rubel árfolyamdinamikáját befolyásolja az import iránti megnövekedett keresleten keresztül”.

“Következésképpen a rubel leértékelődésének áthárítása az árakra egyre nagyobb lendületet vesz, és az inflációs várakozások emelkednek” – jegyezték meg.

Hétfőn a rubel 16 havi mélypontra süllyedt a dollárral és az euróval szemben, a zöldhasúval szemben 101, az európai közös valutával szemben pedig 111 pontra.

A rubel kedden erősödött még a szabályozó hatóság nyilatkozata előtt, de később visszacsúszott, és helyi idő szerint 11 óra 44 perckor Moszkvában 98 körül mozgott a dollárral és 107 körül az euróval szemben.

Az orosz jegybank nem sokkal a hirtelen leértékelődés után rendkívüli ülést hirdetett meg, hogy átértékelje a korábban 8,5%-on álló irányadó kamatlábat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató