2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Kijev: az orosz rakéták láthatatlanná váltak az ukrán légvédelem számára

Az ukrán csapatok számára egyre nehezebbé válik az orosz rakéták elfogása és lelövése – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője kedden az amerikai kormányzat által irányított Szabad Európa Rádió ukrán nyelvű adásának.

A MOSZKVAI ERŐK ÁLTAL INDÍTOTT LÖVEDÉKEK MÁSODPERCEK ALATT KÉPESEK IRÁNYT VÁLTOZTATNI, EZÁLTAL “LÁTHATATLANNÁ” VÁLNAK AZ UKRÁN LÉGVÉDELEM SZÁMÁRA – ISMERTE EL.

Az orosz hadsereg most kifinomultabb taktikát alkalmaz, “megtervezik a csapásaikat, úgy programozzák a [rakéták] pályáját …, hogy a légvédelmet a leghatékonyabb módon kerüljék meg, és a gyenge pontokat használják ki” – mondta.

A lövedékek “folyamatosan változtatják pályájukat” – magyarázta, hozzátéve, hogy egy ukrán légvédelmi katona alig tud “három szót írni” a beérkező rakéta röppályájának leírására, mielőtt az már megváltozott volna.

“AZTÁN MÉG EGYSZER IRÁNYT VÁLTOZTAT, ÉS MÉG EGYSZER, ÉS MÉG EGYSZER” – MONDTA.

Az egyik ilyen esetben az orosz rakéták egészen Ukrajna legnyugatibb, Lemberg régiójáig repültek, mielőtt visszafordultak, és az ország központjában, a Hmelnickij régióban lévő katonai repülőtérbe csapódtak. Emellett egy bizonyos ponton egy orosz rakéta “eltűnhet a radarok elől, és egy bizonyos időre láthatatlanná válhat a rádiólokátorok számára” – mutatott rá.

A LÉGIERŐ SZÓVIVŐJE SZERINT AZ OROSZ DRÓNOK MOST IS “KÖRBE-KÖRBE JÁRNAK”, HOGY AZ UKRÁN LÉGVÉDELEM ELVESZÍTSE A NYOMUKAT.

Kijev jelenleg a Washington és szövetségesei által neki szállított, állítólag csúcsminőségű légvédelmi rendszerek egy részét alkalmazza. A listán az amerikai gyártmányú Patriot és a német gyártmányú Iris-T légvédelmi rendszerek szerepelnek.

A folyamatban lévő konfliktus során a Nyugat jelentős katonai és pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának, egyedül az USA mintegy 100 milliárd dollárt. A nyugati nemzetek többször is kijelentették, hogy a légvédelmet prioritásként kezelik, amikor katonai segélyt nyújtanak Kijevnek.

Július végén Ihnat elismerte, hogy Moszkva jelentős előnyben van Kijevvel szemben az elektronikus hadviselés terén. Oroszország rengeteg erős rendszerrel rendelkezik – mondta akkor, elismerve, hogy Ukrajna “későn ébredt” e tekintetben.

Az ilyen rendszerek különösen jók az ellenséges drónok elfogására és lezuhanásra kényszerítésére. Az orosz védelmi minisztérium rendszeresen beszámol ukrán drónok lövés nélküli leszedéséről.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató