2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Kirúgták az ukrán katasztrófavédelem vezetőjét

Egy repülőszerencsétlenséghez vezető mulasztás és korrupciógyanú is felsejlik a háttérben.

Egy belső ellenőrzés nyomán a kijevi kormány menesztette Szerhij Krukot, az ukrán katasztrófavédelem, az Állami Sürgősségi Szolgálat vezetőjét – közölte Ihor Klimenko belügyminiszter pénteken a Telegramon, hozzátéve, hogy a vizsgálat eredményei alapján további személycserék várhatók. A szolgálat vezetésével az eddigi helyettest, Volodimir Demcsukot bízták meg.

Bár a belügyminiszter nem részletezte a vezetőváltás okait, az Ukrajinszka Pravda  a bejelentéssel kapcsolatban kiemelte, augusztus elején az Ukrán Állami Nyomozóiroda (DBR) azt a gyanította, hogy a sürgősségi szolgálatnál tapasztalt mulasztások hozzájárultak az idén január 18-i helikopterbalesethez, amelyben meghalt  Denisz Monasztirszkij akkori belügyminiszter és a rendőrség több vezetője.

A lap egy másik ügyet is említett, a 2022. február 16-án kinevezett Szerhij Kruk anyósa, Tamara Kricko nem sokkal később három lakás tulajdonosa lett a nyugat-ukrajnai Rivnében, és elrendelte egy drága nyaralóház építését is. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ez év tavaszán, az európai uniós tagság miellőbbi elnyerése érdekében szigorú korrupcióellenes harcot hirdetett. Legutóbb a katonai sorozóközpontoknál derítettek fényt visszaélésekre, a nyáron pedig az igazságszolgáltatásban is tisztogatás kezdődött.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató