2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Moszkva: a nyugati országoknak nincs esélyük BRICS-tagságra, sem részvételre a rendezvényein

A nyugati országoknak nincs esélyük a BRICS-csatlakozásra mindaddig, amíg ellenséges politikát folytatnak bármelyik taggal szemben – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

A dél-afrikai Johannesburgban tartott BRICS-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Rjabkov emlékeztetett arra, hogy a csoportba való felvétel egyik legfontosabb feltétele, hogy “ne alkalmazzanak jogellenes szankciókat a szövetség bármely tagja ellen”.

Megjegyezte, hogy mind a hat ország – Argentína, Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek -, amelyet a találkozón meghívtak a BRICS-csatlakozásra, teljes mértékben megfelel ennek a feltételnek.

Eközben a nyugati államok “pontosan az ellenkező irányt követik, így szó sincs arról, hogy bárkit is meghívnának ebből a csoportból nemcsak a BRICS-hez való csatlakozásra, hanem még a BRICS rendezvényeire sem” – hangsúlyozta Rjabkov, aki megfogadta, hogy ragaszkodik ehhez az irányvonalhoz.

Ugyanakkor nem zárná be teljesen az ajtót a nyugati államok BRICS-tagsága előtt. Ha bármelyik ország, amely támogatta a szankciórendszert, “a nyugati táboron belüli kemény fegyelem ellenére megszakítaná a sort”, és feladná ezt a politikát, akkor tagsági kérelmét feldolgozhatnák – mondta a miniszterhelyettes.



A nyugati országok kemény gazdasági szankciókat vetettek ki a BRICS-tag Oroszországra az ukrajnai konfliktus miatt. Moszkva többször is elítélte ezeket a büntetőintézkedéseket, “törvénytelennek” nevezve azokat. Emellett 2021-ben az EU korlátozásokat vezetett be Kínával – egy másik BRICS-taggal – szemben, több tisztviselőt szankcionálva az emberi jogok állítólagos megsértése miatt, amit Peking következetesen tagadott.

Közben Rjabkov arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol más országokra, hogy megakadályozza a BRICS-találkozót és a csoport példátlan bővülését követő globális összkép változását.

Azonban “a kollektív Nyugat világpolitikai szerepének felhígulási folyamata visszafordíthatatlan” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy biztos abban, hogy Oroszország partnerei elég bölcsek ahhoz, hogy lássák, mire törekszik valójában a Nyugat, és ellenálljanak a nyomásnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató