2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Újabb bizonyítékok: lelepleződhet Juhász Péter

A Bajnai Gordon fémjelezte DatAdat ellen indult nyomozásban vizsgálhatják ki a Juhász Péterhez került külföldi pénzek ügyét. Az Együtt korábbi politikusánál ugyanis több tízmillió forint landolt a 2022-es országgyűlési választások idején, amiből kormányellenes propagandát folytatott. Az ügyben felmerült a költségvetési csalás gyanúja.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálhatja ki a Juhász Péternek juttatott külföldi pénzek forrását – tudta meg a Magyar Nemzet. A négymilliárdos külföldi támogatásból a legutóbbi választás időszakában több mint hatvanmillió forint Juhászhoz vándorolt, aki ezért cserébe egy internetes portálon (Nerpédia) próbálta lejáratni a kormánypártokat. Az ellenzéki politikus oldala csak a választási kampányban működött, így elképzelhető, hogy egy balliberális választási projektről volt csak szó.

Ezt igazolja, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) tavalyi jelentése szerint a Bajnai nevével fémjelzett, külföldről pénzelt DatAdat-csoport partnerei között feltűnt Juhász KözösÜgyünk Nonprofit Kft.-je is, amely a Nerpédia Facebook-hirdetéseit, illetve Juhász Péter videóinak népszerűsítését fizette.

Az ügyben költségvetési csalás gyanújával Tényi István fordult a hatósághoz. A Fővárosi Főügyészség a Magyar nemzet megkeresésére azt válaszolta, hogy „a bejelentést a nyomozó hatóság – a tárgyi összefüggésekre figyelemmel – a már elrendelt nyomozásban kezeli”. A főügyészség konkrét ügyet nem írt, ám információink szerint Tényi feljelentését a DatAdat-ügyben indult eljáráshoz csatolták. Emlékezetes, a cég elleni nyomozásról a tavalyi évben szerzett tudomást a közvélemény: Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnökhöz, és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető cég az adóhatóság gyanúja szerint 2020-ban illegális módon csökkenthette fizetendő adóját, és bevallásában valótlan tartalmú nyilatkozatot téve a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

A költségvetési csalás gyanúja miatt folyó nyomozás során a NAV tavaly szeptemberben házkutatást tartott (amit pár héttel később egy újabb követett), de lapunk erre vonatkozó információit a DatAdat cáfolni igyekezett, és hazugsággal vádolta meg a hírt közlő sajtótermékeket. Az adóhatóság ugyanakkor nem sokkal később közleményt adott ki, amiben tudatták, hogy valóban történt házkutatás.

Mint írták, a nyomozók megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött. A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a cég tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak – közölte az adóhatóság.

A céggel összefüggésben érdemes azt is megemlíteni, hogy az amerikai pénzek miatt költségvetési csalás, illetve sikkasztás és pénzmosás miatt szintén a NAV-nál zajló nyomozások a DatAdatot is „karcolgatják”, hiszen a már említett titkosszolgálati jelentésből kiderült, hogy az ellenzékhez érkező, több milliárdos nagyságrendű külföldi kampánytámogatások jelentős része végül a cégcsoportnál landolt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató