2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Az EU nem hiszi el, hogy Prigozsin meghalt ezért maradnak ellene a szankciók

Az EU figyelemmel kíséri az orosz üzletember, Jevgenyij Prigozsin halála után kialakult helyzetet, és még nem döntött arról, hogy feloldja-e az ellene bevezetett szankciókat – jelentette az orosz média az Európai Bizottságra hivatkozva.

A Daily Storm hírportál azt írta, hogy az EU végrehajtó testületének sajtószolgálatától kapott egy nyilatkozatot, amelyben azt állítják, hogy még nem láttak “megbízható megerősítést” Prigozsin haláláról. “Az [Európai] Tanács döntéseit egyhangúlag hozza meg, a tagállamok közötti megbeszélések pedig bizalmasak” – állt az oroszul idézett megjegyzésben.

Prigozsin néhány közeli munkatársával és magánrepülőgépének személyzetével együtt életét vesztette, amikor a gép múlt szerdán lezuhant Oroszországban. Az orosz Nyomozó Bizottság vasárnap megerősítette valamennyi áldozat személyazonosságát, miután DNS-vizsgálatokat végeztek. Temetésére kedden került sor Szentpéterváron.

Prigozsin sírja a szentpétervári temetőben

Az ellentmondásos üzletember és vállalkozásai ellen több körös nyugati szankciókat vezettek be. Az Egyesült Államok először 2016-ban vette célkeresztbe Prigozsint állítólagos választási beavatkozás miatt. Az EU 2020-ban tette ugyanezt, arra hivatkozva, hogy a Wagner-csoport nevű katonai magáncég vezetője volt, amelyet akkoriban azzal vádoltak, hogy az ENSZ embargójának megsértésével fegyvereket szállított Líbiába.

Családtagjai is célkeresztbe kerültek az orosz-ukrán konfliktus tavalyi kirobbanása után. Márciusban idős édesanyja, Violetta Prigozhina elérte, hogy az EU második legmagasabb szintű bírósága megszüntesse az ellene kiszabott személyi szankciókat, miután a bíróság szerint a korlátozások “kizárólag családi kapcsolatukon alapulnak”.

Brüsszel számos orosz üzletember rokonait szankcionálta azzal az indokkal, hogy a tényleges célszemélyek megpróbálhatják tulajdonjoguk átruházásával leplezni vagyonukat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató