2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Giorgia Meloninak is nekimennek a sajtószabadság bajnokai

Eddig bírták: sztrájkba kezdtek tegnap az olasz közmédia, a RAI újságírói, mert úgy érzik, hogy „fojtogató kontrollt” gyakorol felettük Giorgia Meloni miniszterelnök és kormánya. Az újságírók közleménye szerint Meloniék „kormányzati szócsővé szeretnék változtatni a RAI-t” – számol be a POLITICO.

A brüsszeli lap beismeri: „olasz kormányzati hagyomány, hogy a RAI vezető állásaiba támogatóikat nevezik ki”, de Meloni esetében ez valamiért most egészen tűrhetetlen.

A politikai befolyásolás példájaként egy áprilisi esetet hoznak fel, amikor is egy neves író, Antonio Scurati „antifasiszta monológját” „szerkesztőségi okokból” mégsem adták le április 25-én, a fasizmus alóli 1945-ös felszabadulás emléknapján. Scurati a RAI-t cenzúrával vádolja.

Felhánytorgatják Meloniéknak azt is, hogy az olasz kormány „jogi úton próbálja elhallgattatni az újságírókat”. Erre a következtetésre azért jutottak, mert Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter, Meloni sógora

beperelte a La7 tévécsatorna egyik kommentátorát, miután az egy gauleiterhez hasonlította.

Hasonló perek vannak folyamatban a Domani magazin és a maffiával kapcsolatos oknyomozásairól híres újságíró, Roberto Saviano ellen is.

Antonio Tajani külügyminiszter, aki korábban maga is a RAI újságírója volt, hétfőn egy sajtótájékoztatón elmondta: „mindig volt ott politikai jelenlét”, ő maga például azért hagyta ott anno a közszolgálati médiát, mert az Olasz Kommunista Párt a RAI stúdióiban toborzott magának tagokat.

Nekem nem tűnik úgy, hogy korlátoznák a sajtószabadságot a RAI-nál” – tette hozzá.

Az olasz kormánnyal szemben támadásba lendült a Magyarországon is jól ismert Riporterek Határok Nélkül (RSF) is: a szervezet sajtószabadság-indexében öt hellyel, a 46. helyre esett vissza Olaszország az elmúlt évben. Az RSF jelentésében úgy fogalmazott, hogy Meloni Olaszországában éppen „a média-ökoszisztéma átvételét szervezik meg”.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató