2024. június 27. - László
EUR : 396.43
USD : 370.7
Időjárás ikon30°19°

Stefano Bottoni: Magyar Péter csak a Fidesz peremét kapirgálja egyelőre

A történész szerint Orbán lehet, hogy politikai értelemben véve fél, Magyarról pedig azt mondta, egyelőre a Fidesz magját nem sikerült elérnie.

„Nem hiszem, hogy bármi mérhető hatása lehet a történteknek idehaza” – jelentette ki a Népszavának adott interjújában a Fico-merénylettel kapcsolatban Stefano Bottoni. A történész úgy véli, Juraj Cintuláról, a szlovák miniszterelnök merénylőjéről „egyértelműen kiderült, hogy az elkövető egyáltalán nem köthető a liberális-nyugatos ellenzékhez”.

Szóba került az is, hogy a gyűlölködő kommenteket látva Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője arról kezdett beszélni, hogy valahogy szűrni kellene a kommenteket, mindezt persze összekötve a kormánytól független sajtó felelősségével. Bottoni úgy véli, „lehetséges, hogy csavarnak egyet a rendszeren és tovább szűkítik a sajtó működésének kereteit. Az ellenzéki nyilvánosságra nagy feladat hárul: úgy kell feltüzelnie a híveit, hogy közben ne szítson gyűlöletet.”

Bottoni azt mondta, elképzelhető, hogy Orbán politikai értelemben tényleg fél. „Az elmúlt 14 évben nem sokszor került olyan helyzetbe, mint az utóbbi hónapokban, idehaza, belső tényezők miatt csak 2018-ban volt oka némi elbizonytalanodásra. Ilyen nyomás alatt sohasem állt, mint most. Ráadásul ez belülről indult, s megkérdőjelezi a rendszere egészét” – mondta.

Magyar Péterről azt mondta, „kulturálisan messze nem baloldali, ezt nem lehet, nem is tudják ráragasztani”. A Tisza Párt szerinte „Európából jobbközép pártnak látszik”. Magyarnak pedig szerinte nehezebb dolga van, mint a Fidesznek volt ’93-’94-ben, amikor az MDF kiüresedett helyére nyomultak be, „ugyanis a Fidesz még mindig brutálisan nagy erő, elég csak megnézni a közvélemény-kutatásokat”. Bottoni állítja: Magyar egyelőre a kormánypárti keménymagot nem tudta elérni, „csak a Fidesz peremét kapirgálja egyelőre”.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató