2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Orosz műsorvezető: a drónok a Baltikumból érkeztek, töröljük el őket a föld színéről!

A pszkovi repülőtér elleni támadást Észtországból hajtották végre, amely NATO-tagállam, és ahonnan a pszkovi repülőtér mintegy 80 kilométerre van. Ezt a feltételezést egyes orosz katonai Telegram-csatornák terjesztik elő.


Vlagyimir Szolovjov televíziós műsorvezető is ezt állította, aki válaszul

"a Baltikum eltörlését követelte a föld színéről".

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor egyelőre nem kommentálta a csapást, amely különböző források szerint két-négy Il-76-os szállító repülőgépet semmisített meg vagy talált el.

Azt sem kommentálta egyetlen hivatalos személy sem, hogy honnan érkeztek a drónok. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csak annyit mondott, hogy a kérdést "vizsgálják".

Valószínűleg Moszkva próbálja megérteni, hogy valójában honnan repültek a drónok, és végül milyen verziót fognak bejelenteni az ügyben. Hiszen ha Oroszország hivatalosan kijelenti, hogy a drónok egy NATO-országból repültek, az Oroszországot és a szövetséget a közvetlen háború szélére sodorja.

Meg kell jegyezni, hogy Ukrajna technikailag képes arra, hogy ukrán területről drónokat indítson Pszkovba repülni. Bár a távolság és a légvédelmi rendszerek jelenléte miatt ez nehézkes. Két másik verzió is létezik: az UAV-k indítása Oroszország vagy Fehéroroszország területéről (oda azonban nem könnyű észrevétlenül, még szétszerelt állapotban sem szállítani a drónokat), vagy a Finn-öböl semleges vizein lévő hajóról.

Somkuti Bálint is kommentálta az incidenst

„Ukrán dróntámadás Pszkov katonai repülőtere ellen. Legkevesebb 4 darab Iljusin Il-76 szállítórepülőgép megrongálódott, sőt a tüzek mérete alapján meg is semmisült. Az alábbi térképen jól látszik a város távolsága Ukrajnától (664 km).

Felmerül a kérdés, ekkora utat tettek meg az ukrán drónok (6-8 darab)? Vagy több tucat ukrán diverzáns alakulat közlekedik szabadon Oroszországban (250-300 kilométeres hatótávolságú) drónokat cipelve magával? Ugye Moszkva ellen is folyamatosak a támadások. Vagy – ne adj'Isten – valamelyik közeli balti államból érkeztek?

Ez utóbbi elég nyugtalanító lehetőség.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató