2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Kéri László: Cifra kivagyiság

A kormányfői világkép legutóbbi és egyik legalaposabb kifejtését a Tucker Carlsonnak adott interjúnak köszönhetjük.

„Ezért nincs is abban semmi meglepő, ha miniszterelnökünk szüntelenül újabb és újabb szövetségesek után keresgél. Az atlétikai vb kapcsán például tucatnyi szövetséges volt hívatott annak illusztrálására, mintha Orbán Viktor lenne a jelenlegi külpolitikai világ egyik középponti szereplője.

A felhozatal valóban impozáns méretű lett, a meghívottak összetételének közelebbi vizsgálata nyomán azonban nem győztük a fejünket kapkodni. A hazájukban egyértelműen meg- és elbukott egykori vezetők mellett megjelentek a világpolitika távoli perifériáján tartózkodó nemzetek vezetői is.

Nehéz komolyan venni a tadzsik, türkmén, azeri és más türk népek látványos jelenlétét – még akkor is, ha a valóban jelentékeny török vezető is ugyanezen napsütés fényében kívánt sütkérezni. Kárörvendő nyugati médiafórumokat sokkal jobban izgatott a hiányzók több mint szembeszökő listája: sehol egy uniós, egy jelentős NATO-tag vezető…? És hol maradtak a szomszédok, meg a V4-ek éppen hatalmon lévő képviselői?

A kormányfői világkép legutóbbi és egyik legalaposabb kifejtését a Tucker Carlsonnak adott interjúnak köszönhetjük, amely előre látható módon vált nemzetközi eseménnyé is. Nos, e produkció leplezetlenül Trump-barát kitételei és a jelenlegi amerikai vezetést ostorozó magyarázatai, valamit az orosz álláspont iránti leplezetlen megértés vonulata egészen bizonyosan alkalmas lesz arra, hogy az egész világsajtóban megerősíthessék azt a képet, amit Orbán Viktorról az elmúlt néhány év során, lépésről-lépésre kialakítottak. Most már bízvást be is satírozhatták.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató