2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

TASZ: A kordonbontás miatt indult büntetőeljárások célja, hogy ráijesszenek a diákokra

Az a célja a büntetőeljárásoknak, hogy ráijesszenek a fiatalokra és a szüleikre, így a diákok kevésbé legyenek lelkesek meg aktívak a következő hónapokban – mondta Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa az RTL Híradónak arra reagálva, hogy a rendőrség több, a Karmelitánál tüntető diákot beidézett a rendőrségre.

Idén május 3-án az Egységes Diákfront (EDF) szervezésében az oktatás helyzetéért tüntettek a diákok a városban. A diákok egy része a tüntetés hivatalos vége után a budai Várba indult, ahol a Karmelitánál a rohamrendőrök megállították őket. A tüntetők ekkor kordont bontottak, vagyis megpróbálták a közeli építési terület ideiglenes kerítését szétszedni, azt rázták, üres PET-palackot is dobtak a rendőrsorfalra, illetve a rendőrök mögé. A rendőrség jelezte, hogy kényszerítő eszközt alkalmaz, végül valóban dulakodás alakult ki, illetve a rendőrök könnygázt is bevetettek.

Perlaki-Borsos Noelt, az EDF elnökségi tagját csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítják, az RTL-nek azt mondta: a tényállással egyetért, de nem az erőszak okozása, hanem a véleménynyilvánítás volt a célja. Egy másik diákot, Mayer Bendegúzt augusztus végén idézték be a rendőrségre, aztán a gyámhivataltól azt a jelzést kapták, hogy kimennek a családhoz környezettanulmányra. Ez Hegyi Szabolcs szerint megszokott reakció.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az RTL Híradó kérdéseire azt írta: a leghatározottabban visszautasítja a TASZ állításait. Azt mondták, a rendőrség részrehajlás nélkül folytat nyomozást. Eddig 32 embert hallgattak ki gyanúsítottként csoportosan elkövetett garázdaság, rongálás, valamint az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértésének gyanúja miatt. Hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig öt embert.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató