2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Iványiék egy hét alatt 45 milliót tarháltak össze

Gyurcsány lelkésze, Iványi Gábor múlt héten fogalmazott meg segélykérő kiáltványt, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség "ki tudja fizetni a dolgozóikat, és tovább üzemeltethessék a hozzájuk tartozó szociális intézményeket", a lelkész szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint pedig az azóta eltelt egy hétben egyéni adományozók közel 45 millió forinttal járultak hozzá ehhez. 

Iványi emellett beszélt a NAV múlt heti állításairól, valamint bejelentette, hogy örökbefogadási kampányt indítanak az intézményeik fennmaradásáért.

Azt is kiemelte, hogy az egyházi 1 százalékát 73 ezer ember ajánlotta fel nekik, így várhatóan másfél milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetésükhöz.

 A NAV már a múlt héten közleményben tagadta, hogy megszüntetett vagy csökkentett volna bármilyen normatívát, ezek kifizetése ugyanis nem feladata, és hozzátette, hogy ebben az esetben kiemelten méltányosan járnak el, 1,5 milliárd forintnyi tartozást fel is függesztettek.

Iványi szerdán erre is reagált, mint mondta, ez a felfüggesztés szeptember 15-én, azaz két nappal a NAV közleménye után lejárt, a hosszabbításra vonatkozó kérelmüket a múlt héten adták be. Emellett arról is beszélt, hogy a köztartozásukat továbbra is a normatív támogatásokból vonják le, és bár ilyen esetekben adható mentesség, ha ellehetetlenülne az intézmények működése, a kialakult kritikus helyzet ellenére ők még nem kaptak ilyet. A lelkész végezetül arról is beszélt, hogy októberben mindenképpen nagyobb pénzösszegre lenne szükségük, hogy az intézményeikben dolgozók ne kényszerüljenek felmondásra. Ezért kérik az illetékes önkormányzatok segítségét, és „örökbefogadási kampányt” is indítanak az intézmények finanszírozására.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató