2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

McCarthy nem engedi meg, hogy Zelenszkij felszólaljon a Capitol Hill üléstermében

Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke úgy döntött, hogy nem engedi meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy a Capitol Hillen tett csütörtöki látogatása során felszólaljon az ülésteremben – jelentette a New York Times.



A republikánusok vezető törvényhozója magánbeszélgetést fog tartani Zelenszkijjel – írta a lap szerdán. Azok a képviselők, akik szeretnék meghallgatni az ukrán vezetőt, a Nemzeti Levéltárban, a Congressional Ukraine Caucus által szervezett rendezvényen tehetik meg.

Zelenszkij a héten utazott az Egyesült Államokba, hogy beszédet tartson az ENSZ-közgyűlés előtt, és arra kérje az amerikai tisztviselőket, hogy tartsák fenn a Kijevnek nyújtott támogatást.

Joe Biden amerikai elnök kormánya arra kérte a kongresszust, hogy engedélyezzen további 24 milliárd dolláros támogatást Ukrajnának, és Zelenszkij remélte, hogy személyes felhívása megkönnyíti ennek elfogadását.

Bár a republikánusok körében továbbra is népszerű álláspont Ukrajna támogatása Oroszországgal szemben, egyre több jel mutat ellenállást a támogatás jelenlegi szintjének fenntartása ellen.

“A HÁZBAN JELENLEG NINCS PÉNZ UKRAJNÁRA. NINCS” – MONDTA BYRON DONALDS FLORIDAI KÉPVISELŐ ÚJSÁGÍRÓKNAK ZELENSZKIJ LÁTOGATÁSA ELŐTT.

“HOGY ŐSZINTE LEGYEK, 2 BILLIÓ DOLLÁROS HIÁNYUNK VAN. BÁRMILYEN PÉNZT ADUNK UKRAJNÁNAK, AZT A JÖVŐNKBŐL VESSZÜK EL” – TETTE HOZZÁ, ÉS KIJELENTETTE, HOGY EZ “NEM A MEGFELELŐ IDŐPONT” ZELENSKY LÁTOGATÁSÁRA.

McCarthy megkérdőjelezte az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás mértékét is, mondván:

“Hol van az elszámoltathatóság a már elköltött pénzzel kapcsolatban? Mi a terv a győzelemre? Azt hiszem, ezt szeretné tudni az amerikai közvélemény”.



Az Egyesült Államokban a szkepticizmust az ukrajnai korrupcióval kapcsolatos aggodalmak táplálják. Hetekkel New York-i útja előtt Zelenszkij elbocsátotta védelmi miniszterét, akiről széles körben úgy vélték, hogy nem tudta kezelni a korrupciót a minisztériumában.

Ezen a héten a Reuters idézett egy ukrán építőipari vezetőt, aki azzal vádolta Oleh Tatarovot, aki jelenleg az elnök bűnüldözéssel foglalkozó vezető tanácsadója, hogy a megvesztegette a hatóságokat. Tatarov politikai indíttatású támadásként utasította vissza a vádakat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató