2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Ukránok: nincs B-tervünk arra az esetre, ha csökken az amerikai támogatás

Az ukrán hatóságok nem vitattak meg semmilyen cselekvési tervet arra az esetre, ha csökkenne az amerikai támogatás – mondta Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára a PBS-nek adott interjúban.

“Nem mondhatjuk, hogy valamiféle külön megbeszéléseket folytatunk valamilyen B-tervről. Nem kívánunk valamiféle mellékvágányra vezető vitákba bocsátkozni”

– mondta, amikor arra kérték, kommentálja, mit tesz Ukrajna annak érdekében, hogy felkészüljön arra az eshetőségre, ha nem lesz annyi amerikai fegyverrendszer és lőszer, mint amennyit eddig használtak.

A magas rangú ukrán biztonsági tisztviselő aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy Nyugaton nincs konszenzus Ukrajna jövőjéről.

“SEGÍTSÉGRŐL BESZÉLNEK, DE GYŐZELEMRŐL NEM” – MONDTA DANYILOV.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása során tartott találkozón amerikai szenátoroknak azt mondta, hogy Kijev vereséget szenved, ha nem kap több segítséget Washingtontól.

Az ukrán elnök szeptember 21-én érkezett Washingtonba New Yorkból, ahol az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszakának eseményein vett részt. Zelenszkij a Fehér Házban megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel.

Biden elmondta, hogy a jövő héten Abrams harckocsikat szállítanak Ukrajnának. Az amerikai vezető emellett további légvédelmi támogatást, többek között új Hawk légvédelmi ütegeket ígért Ukrajnának. A Biden-kormányzat további 325 millió dollár értékű, légvédelmi és kazettás lőszereket tartalmazó biztonsági támogatást is küld Kijevnek – közölte csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy nyilatkozatban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató