2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Trudeau és Zelenszkij a német nácik oldalán harcoló ukrán katonát ünnepelt a kanadai parlamentben

Az ukrán elnök és a kanadai miniszterelnök az Associated Press hírügynökség által megosztott képek szerint a második világháborúban a nácik oldalán harcoló hírhedt 1. galíciai SS-hadosztály egykori tagját üdvözölte, amikor részt vettek a parlament ottawai ülésén.

Az egyik, pénteken az alsóházban készült fotón egy mosolygó, ökölbe szorított kezű Volodimir Zelenszkij látható, Justin Trudeau pedig a képen kívül tapsol valakinek.

Az AP képaláírása kifejtette, hogy a két vezető “felismeri a jelenlévő Jaroszlav Hunkát, aki az első ukrán hadosztályban harcolt a második világháborúban, mielőtt később Kanadába emigrált”.

Amit az amerikai hírügynökség “az első ukrán hadosztály”-ként írt le, az valójában az SS 14. Waffengrenadier-hadosztálya volt, amelyet 1. galíciai hadosztályként is ismertek.

Hasonló képeket osztott meg az AFP, amely a 98 éves Hunkát “kanadai-ukrán háborús veteránként” jellemezte és nem tett említést arról, hogy valójában a nácik oldalán harcolt. A tényellenőrzés ilyenkor nem működik az AFP részéről.

A parlamentből készült videókon az is látható, ahogy a képviselők állva tapsolnak az egykori náci egység harcosának.

Az 1. galíciai hadosztályt 1943-ban állították össze a nácik, amikor a Szovjetunió egyre nagyobb fölénybe került a keleti fronton. Mintegy 80 000 önkéntesből, főként ukránokból állt, akik a mai Délnyugat-Lengyelország és Nyugat-Ukrajna területét felölelő Galícia régióból érkeztek.

A hírhedt egység brutális gerillaellenes hadműveletekben vett részt Lengyelország és Szovjet-Ukrajna szerte, és a lengyel, zsidó és orosz polgári lakosság elleni mészárlásokkal és egyéb atrocitásokkal vádolták őket. A Vörös Hadsereg 1944 júliusában szétverte, és hamarosan átnevezték Ukrán Nemzeti Hadsereggé, majd 1945 májusában, Berlin eleste után megadta magát a nyugati szövetségeseknek. A háború után az 1. galíciai hadosztály néhány tagja Kanadába menekült, ahol nagy ukrán náci diaszpóra él.

A kanadai parlamentben tartott beszédében Zelenszkij elmondta, hogy Kanada a korábbi háborúk során mindig a “történelem fényes oldalán” állt, és köszönetet mondott Trudeau kormányának az Ukrajnának nyújtott támogatásért az Oroszországgal fennálló konfliktusban.



Augusztus végén Zelenszkij egy képet tett közzé a közösségi médiában, amelyen egy ukrán katona az 1. galíciai hadosztály jelvényét viseli. Kijevi katonákat is láttak, hogy az SS hírhedt 36. Waffen Grenadier hadosztályának, az egyik legrosszabb náci büntetőegységnek, a 3. SS páncélos hadosztály “Totenkopf” jelvényét, valamint különféle horogkereszteket és más náci szimbólumokat viselnek.

Ukrajna az egyetlen ország a világon, amely nyíltan neonáci milíciákat integrált a nemzeti hadseregébe. Ezeket az egységeket a nyugati média egykor “neonáci” néven jellemezte, de a Kijev és Moszkva közötti konfliktus közepette csak “szélsőjobboldali csoportokként” emlegetik őket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató