2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

A belga középiskolás lány nem merte elmondani, hogy két apja van a muszlim diákok miatt

Jaap Reijneveld "lánya" önbizalommal telve kezdte el tanulmányait az amszterdami tavaly Berlage Lyceumban Zuidban - írja az A5.nl.

Az iskola nyitottnak mutatja magát, és nagy hangsúlyt fektet az elfogadásra és a sokszínűségre. Az "apa" szerint azonban az osztálytársak még mindig a legocsmányabb dolgokat mondták a homoszexualitásról:

"Mocskosnak nevezték és bűnösként utasították el "

- írja a lap.

Szerintük az iskola túl későn és túl keveset lépett. Ezzel szemben az iskola azt állítja, hogy szilárdan elkötelezett a sokszínűség politikája mellett, ráadásul a diák távozása óta módosította a tantervet.

Sok szülő a saját bőrén tapasztalta a koronaévekben, hogy milyen nehéz középiskolát választani, ha nem tudsz egy délutánt azzal tölteni, hogy körbejárd azokat. Az ember mindig szeretne belekóstolni a légkörbe, de nem lehetett" - mondta Jaap Reijneveld. Barátjával három örökbefogadott gyermekük van. A középső, Laura 2021 őszén kezdett iskolát keresni.

Laurának pedig egyértelmű kívánságlistája van: kétnyelvű oktatás és nyitott hozzáállás a szexuális sokszínűséggel kapcsolatban. Vagy ahogy Reijneveld fogalmaz: "Egy olyan hely, ahol a családformánk nem korlátozó tényező". Éppen ezért a Laura érdeklődésére számot tartó iskolák megnézik, hogy van-e GSA (Gender Sexuality Alliance - nemek közötti szexuális szövetség).

GSA

A Berlage Lyceumban, amely a Diamant negyedben, a Pijp negyedben található, van ilyen GSA. Aktívan hordozza azt a beteg üzenetet, hogy az iskolában szabad annak lenned, aki vagy, akár homoszexuális vagy, akár hetero, akár "nem bináris". "Ez egy diákcsoport, amelyet egy tanár vezet" - mondja Alijn van Hoorn osztályvezető. 

És ez nem áll meg itt a Berlage iskola vezetősége szerint. Unesco-iskolaként az olyan témák, mint az emberi jogok és a világpolgárság, rendszeres figyelmet kapnak a tanórákon - mondta Rosanne Bekker rektor:

"A programunk át van itatva ezekkel. Tulajdonképpen már évek óta."

- tette hozzá.

Az önkéntesek rendszeresen oktatnak az iskolában olyan témákról, mint a szexualitás és a transzgresszív viselkedés.

 

"Nem kellene, hogy legyenek jogaik"

Laura 2022-ben kezdett járni a Berlage-ban, de otthon nagyon keveset beszél arról, hogyan mennek a dolgok az iskolában. "Az osztálytársait sem hívta meg soha, pedig az általános iskolában sok társa volt vele". 

"Nem akarom, hogy bárki is eljöjjön hozzánk, mert nem akarom, hogy megtudják, hogy két apám van"

- mondta a lány.

Reijneveld szerint Laura osztálytársai közül néhányan - többnyire muszlim hátterű gyerekek - elutasítóan és rosszallóan reagálnak, amikor olyan dolgok kerülnek szóba, mint a homoszexualitás. "Azonnal elutasították, hogy mocskos, bűnös dolog.

Azt mondták:

"Ezeknek az embereknek nem szabadna létezniük, nem szabadna jogaik lenniük".

 

Problémás beszélgetések

Hamarosan az "apa" azt vette észre, hogy Laura már csak árnyéka annak a vidám gyereknek, aki még az általános iskolában volt. "Az iskolában is csak csavarog, hogy ne lássák velünk" - mondja Reijneveld. Beszélgetéseket folytat az osztályfőnökével, később pedig a Berlage felügyelőivel is, de ezek szerinte nagyon kínosak. 

"Vannak kollégáim, akiknek gyerekeik vannak az iskolában Haarlemben vagy Heemstede-ben, és ott ez nem probléma"

- panaszkodott az "apa".

Az iskola reakciójából tehát hiányzik az empátia, véli Reijneveld - bár elismeri, hogy ő is látta, hogy Laura "a kelleténél jobban szorongott". De, ismét megismétli: a lány 13 éves. "Egy ponton az iskola azt javasolta, hogy Laura csak mondja el. De én is emlékszem erre a saját coming outomból: nem szabad erőltetni az ilyesmit. Úgyhogy nem gondoltuk, hogy így kellene csinálni".

Reijneveld és élettársa már nem jutottak dűlőre az iskolával, még azután sem, hogy az önkormányzat is csatlakozott a tárgyalásokhoz.

Laura idén egy másik iskolában kezdett.

 

Nemi és szexuális sokszínűség a holland középiskolákban

Quita Muis egyetemi oktató a fiatalok konzervativizmusát kutatja, és úgy látja, hogy bizonyos csoportok nézetei szélsőségesebbek. "Azt látjuk, hogy a vallásos hátterű fiatalok (értsd: muszlimok) új generációja gyakrabban áll a szélsőségesek oldalán, amikor olyan kérdésekről van szó, mint a család, a "nemek közötti egyenlőség és a szexuális sokszínűség". Ez egyébként nem csak a muszlim fiatalok körében igaz, hanem más vallásúak körében is".

Niels Spierings, a Radboud Egyetem kutatója szerint a Korán és a Hadísz - Mohamed élettörténete - uralkodó értelmezése negatívan áll a homoszexualitáshoz. "Ez az értelmezés a kulturális normákban is tükröződik, többek között a muszlim országokban. Ugyanakkor a hollandiai muszlimok körében végzett felmérések azt mutatják, hogy úgy érzik, nem az ő dolguk ítélkezni az emberek felett. Ezt csak Isten teheti meg".

Jeroen Horvers az elmúlt 12 évben mintegy 300 osztály előtt állt ki, hogy többek között a homoszexualitásról és a sokszínűségről tartson felvilágosítást. "Az osztályt az egyik legfontosabb tényezőnek tartom. Ha az osztály nagy része fehér, hátrányos helyzetű környékről származik, gyakran hallok negatív érzelmeket is". És a vallás is szerepet játszik Horvers szerint. "Sok tudatlanságot látok és hallok a keresztény és muszlim osztályokban. Látok fejlődést, különösen a melegek és leszbikusok esetében. A gyűlölet minden olyan dologgal kapcsolatban, aminek köze van a nemhez, valójában növekszik" - mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató