2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

ORFK: bevezetjük a testkamerák használatát

A BRFK rendőrei különböző testkamerákat teszteltek az utóbbi hónapokban. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt nyilatkozta, hogy pozitív tapasztalatokkal zárult az eszközök tesztelése, így a rendőrség bevezeti azok használatát.

A rendőri vezetés azt tervezi, hogy számos nyugati országhoz hasonlóan, Magyarországon is a rendőrjárőrök felszerelésének része lesz – a ruházatra rögzíthető – kamera. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata az Index megkeresésére írásban azt válaszolta, hogy a BRFK által

„kísérleti jelleggel próbahasználat alá vett kép- és hangrögzítő eszközök tesztelésének eddigi eredménye, hogy a feladatát teljesítő hivatásos állomány szolgálati/gyakorló öltözetére felszerelhető kép és hang rögzítésére alkalmas testkamerák jelentős mértékben támogatják az egyes jogsértő cselekmények elkövetésének és a rendőri intézkedések dokumentálását, valós idejű kép- és hangfelvételek továbbítását, valamint a rendelkezésre álló felvételek tárgyi bizonyítási eszközként eljárási cselekményben történő felhasználási lehetőségét."

A rendőrség szerint a testkamerák tesztelésének pozitív tapasztalatai alapján a rendőrség továbbra is tervezi azok használatát.

Korábban az Indexnek Major Róbert rendőr ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közbiztonsági Tanszékének vezetője úgy nyilatkozott, hogy az eszköz elsősorban a rendőrt védi.

A testkamerától joggal várhatjuk, hogy a rendőrrel szembeni jogsértő magatartások drasztikusan visszaszorulnak

– állítja az ezredes. Az ezredes tapasztalatai szerint viszonylag alacsony esetszámról van szó, mégis minden ilyen rendőri magatartás megengedhetetlen.

A hazai börtönökben is használják már a testkamerákat. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) korábban az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy az eszközök segítségével visszakövethetőek, illetve utólag kielemezhetőek a rögzített események, így jelentős mértékben növelik a szakmai munka hatékonyságát.

A BvOP-nál jelenleg 17 testkamera van szolgálatba állítva, melyeket jelenleg a Központi Támogató Főosztály Műveleti Osztályának munkatársai,

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató