2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Iványi sírdogál: „Az egyházunk és az intézményeink tudatos ellehetetlenítése folyik"

Egyre nehezebben tudja működtetni Iványi Gábor kamuegyháza és egyesülete a kiterjedt egészségügyi és oktatási intézményrendszerét, mivel a NAV továbbra is minden beérkező pénzt leemel a számláikról.

Iványi jelezte: utolsó segélykiáltásként levelet írtak az államfőnek és a miniszterelnöknek, mert intézményeiket nem szeretnék átadni az államnak, hanem folytatni szeretnék, de a kormány nem nyitott a megoldásra. Abban is bízik, hogy talán sikerül egy szakmai befektetőt találniuk, aki segít, egyelőre próbálnak túlélni - írja a HVG.

Korábban Semjén Zsolt is reagált Iványi vergődésére. Katt ide!

Hétfőn összehívtam az egyház rendkívüli közgyűlését és két napirendi pontot tárgyaltunk, az egyik az Izraelt ért támadás, „embertelen borzalom” elleni tiltakozás volt, a másik, hogy harmadik hónapja a Belügyminisztérium sürgetésére a NAV-hoz kerül minden állami normatívánk, így nem tudunk fizetni az alkalmazottainak, csak részben abból a mintegy 140 milliós szolidaritási alapból, ahová önzetlen adományok érkeztek – jelentette be Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület fűtött hajléktalanszállóján tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Iványi elmondta azt is, hogy beszélt Karácsony Gergely főpolgármesterrel, aki jelezte, hogy a főváros is igyekszik támogatást nyújtani az Oltalom Karitatív Egyesületnek, elkerülve, hogy az a pénz is a NAV-hoz kerüljön, ahogy az történt az 1 százalékos felajánlásokkal. Iványi megjegyezte: Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium államtitkára közben azt javasolta nekik, hogy ebben a helyzetben vagy szedjenek tandíjat az amúgy is rászoruló, nélkülöző gyerekektől, vagy ha gondolják, adják át az államnak az oktatási intézményeiket.

Iványi Gábor szerint is sajnos reális a veszély, hogy több száz hajléktalan ember kerülhet vissza az utcára, éppen most, amikor „jön a tél, mi pedig nem tudunk fűteni, ha nincs pénz, nem beszélve a szakemberhiányról, ha nem tudunk nekik fizetni”. Beszélt a lelkészképző főiskolájuk szintén bizonytalan sorsáról is, mondván: az 500 hallgató és 130 oktató jövője is veszélybe került, ezért most megpróbálnak szakmai befektetőt bevonni, ami talán a többi közoktatási intézményüket is megmenthetné.

Iványi szerint az államnak való intézményátadás nem jó út, amúgy pedig támogatást, együttérzést csak a Mazsihisztől kaptak, a történelmi egyházaktól egyáltalán nem. Megjegyezte: „az állam részéről nem érkezett komolyan vehető ajánlat”, csak Maruzsa Zoltán államtitkár üzent kedden ismételten annyit, hogy ha nem tudják tovább üzemeltetni az intézményeiket, akkor jelezzék, hogy mit adnának át az államnak. Iványi szerint azonban nem biztosított, hogy az állam megfelelően tovább vinné az intézményeiket. Úgy vélte,

nehéz nem azt feltételezni, hogy az egyházunk és az intézményeink tudatos ellehetetlenítése folyik.”

Iványi szerint ők folytatni szeretnék a munkát, de „van, akinek ez nem érdeke”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató