2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Brüsszeli pánikról árulkodnak a nyugati lapok, szerintük Robert Fico és Orbán Viktor ugyanazt akarják

Sorban születnek cikkek arról, hogy Brüsszelben aggódnak, mert úgy tűnik, Robert Fico ugyanazt akarja majd miniszterelnökként, mint szövetségese, Orbán Viktor: békét Ukrajnában.

Ennek megfelelően a szlovákok fegyverek helyett humanitárius segítséggel támogatnák az ukránokat, miközben kritikusan figyelik az Oroszország ellen bevezetett, és eddig hatástalannak tűnő szankciók hatékonyságát – többek között erről ír a Bloomberg, a Politico és az Euractiv is. 

Utóbbi azt állítja, hogy

Fico eddigi mondatai hasonlítanak Orbán Viktoréhoz, aki „a vétóját felhasználva” harcolt ki engedményeket az Európai Bizottságtól, és Brüsszel nehéz helyzetbe kerülhet, hogy újabb „keményvonalas” vezetőt választottak meg Közép-Európában.

Érdekesség, hogy a cikkek arról nem tesznek említést, hogy az Európai Unió eurómilliárdokkal tartozik Magyarországnak, miközben a határvédelem brutális költségeiből sem veszi ki a részét.
A The Guardian továbbá rámutat: Fico feltételezhetően csökkenti az Ukrajnának szánt támogatások mértékét is – a portál szerint ezzel közeledve a magyar állásponthoz, és távolodva a politikai liberalizmustól. Eközben viszont a cikkben valójában olyan „szörnyű” lépéseket jósolnak a szlovákoktól, miszerint az újjáépítést támogatnák Ukrajnában, segítenék a béketárgyalások elkezdését, a tűzszünet fontosságát hangsúlyoznák, de katonai segítséget nem biztosítanának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató