2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Bősz Anett csődöt jelentett: a főváros mostantól nem fizeti a Biodóm számláit

A főpolgármester-helyettes szerint végletekig kivéreztették a fővárost.

A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – árulta el a Népszavának Bősz Anett.

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes közölte, hogy a városvezetés eddig halogatta ezt a végső lépést, de most már nincs hová hátrálni. Kiderült, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra.

Bősz Anett azt is kiemelte, hogy „a fővárosi állatkert további szakmai fejlődését, ismeretterjesztést páratlan módon segítené, a fővárosiak számára különleges élményt nyújthatna az eredetileg elképzelt pompájában megnyíló Biodóm.

A végletekig kivéreztetett fővárosnak azonban nincs forrása a befejezésre és most már a beláthatatlan ideig húzódó fenntartásra sem.”

Állítása szerint a befejezés költségét az önkormányzati választások után 13-17 milliárdra becsülték, azonban a városvezető szerint ennek a többszörösére, nagyjából 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez.

Fűtés nélkül nem tart ki a speciális fóliából álló, több milliárdért elkészült tetőszerkezet

Bősz Anett ugyanakkor nem tagadta, hogy a hatalmasra fújt városligeti buborék megtartásához mindenféleképpen szükség van egy minimum hőfokra. Amennyiben nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő,

kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik.

Azt is elmondta, hogy a fóliapárnák között nincs két egyforma darab, egyetlen háromszög ára pedig 6 millió forint körül mozog. A Biodóm speciális tetőszerkezete 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek összesen 964 háromszögletű mezőt fognak közre.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató