2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Erdogan szerint a Hamasz „nem terrorcsoport”, hanem „hazafias szervezet, amely megvédi területét és népét”

Kemény kijelentéseket tett a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan.

 
Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán kijelentette, hogy

a Hamász palesztin fegyveres csoport "nem terrorszervezet", hanem egy felszabadító csoport, amely a földje védelmében vívja harcát.

Lemondta az izraeli látogatását

Erdogan a pártja parlamenti törvényhozói előtt tartott beszédében azt mondta, hogy Izrael kihasználta Törökország jó szándékát, és hogy nem megy Izraelbe, ahogyan azt korábban tervezte - írja az alarabiya.net.

„Volt programom egy izraeli látogatásra, lemondtam, nem lesz látogatás” – mondta Erdogan a török ​​parlamentben. Erdogan hangsúlyozta, hogy Ankara végre normalizálni kívánja kapcsolatait Izraellel, Tel-Aviv azonban „visszaélt Törökország jóindulatával”, és nem mutatott fel kölcsönös lépéseket.

Bírálta Izrael fellépését a Gázai övezetben, megjegyezve, hogy Ankara "nem engedi, hogy gyermekeket öljenek meg Gázában". Szerinte a Gázai övezet elleni támadást végrehajtók és az azt támogatók is „lelki betegség” jeleit mutatják.

Erdogan humanitárius folyosó létrehozását is szorgalmazta a közel-keleti konfliktusövezetben.

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök szerdán békekonferencia összehívását javasolta a palesztin-izraeli rendezésről, Ankara készen áll arra, hogy "kezes országgá" váljon.

„Készek vagyunk kezesként fellépni a palesztin fél számára humanitárius, politikai és katonai helyzetünknek köszönhetően” – mondta Erdogan a török ​​parlamentben.

„Kezdeményezzük egy nemzetközi palesztin-izraeli békekonferencia összehívását, amelyen a térség minden szereplője részt vesz”

– mondta az elnök.

Időközben összeült a Hamász, a Hezbollah és az Iszlám Dzsihád vezére

A libanoni Hezbollah vezetője találkozott a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres csoportok vezetőivel – írta meg a Reuters.

A találkozóra Libanonban került sor, egy ismeretlen helyen. A beszélgetés során arról tárgyaltak, hogy mit kell tennie szövetségüknek ahhoz, hogy „valódi győzelmet arasson az ellenállás”. A találkozón a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah, a Hamász helyettes vezetője, Szaleh al-Aruri és az Iszlám Dzsihád vezetője, Zijád en-Nahala vettek részt.

A Reuters annyit árult el a beszélgetésről, hogy

a „gázai és palesztin ellenállás valódi győzelméről”, valamint a „brutális agresszió megállításáról”

értekeztek a felek.

 

Október 7-én pár óra leforgása alatt minden megváltozott Izraelben. Az évek, évtizedek óta tartó katonai készenléti állapotot feldúlta egy terrortámadás, azóta hivatalosan is hadban áll az ország. A Hamász brutális támadást intézett Izrael ellen a Gázai övezetből, az enklávé ostrom alatt áll. Izrael válaszul leállította az áram-, víz-, üzemanyag- és élelmiszer-szállítást. A Hamász több száz túszt ejtett az akció során. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató