2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Vádat emelt az ügyészség a budapesti Antifa támadások elkövetői ellen

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt három külföldi állampolgárral szemben, akik egy bűnszervezet tagjaként 2023 februárjában a "becsület napja" elnevezésű eseményez köthetően szélsőjobboldali szimpatizánsnak vélt személyeket támadtak meg Budapesten - tájékoztatta a főügyészség az MTI-t.

A vádlottak a támadásokat 2023 február 11-ére, illetve az azt megelőző, valamint azt követő napokra tervezték; február 9. és 11. között öt támadást hajtottak végre, amelyben kilencen sérültek meg - tartalmazza a közlemény. Az első támadás a Nyugati pályaudvaron, egy vonaton, a második a Fővám téren, a harmadik és a negyedik támadás február 10-én, a Gazdagréti téren, valamint a Bank utcában, az ötödik pedig február 11-én, az I. kerületi Mikó utcában történt - emlékeztettek. A sértettek között volt magyar és külföldi állampolgár is. Közülük hatan súlyos, hárman könnyű sérüléseket szenvedtek, azonban többüknél fennállt az életveszélyes sérülések okozásának lehetősége is - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a Fővárosi Főügyészség a vádlottak közül az olasz nőt bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, a német férfit és a szintén német állampolgárságú nőt pedig bűnszervezetben részvétel bűntettével vádolja, és velük szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő, határozott idejű kiutasítást indítványoz.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben további 14 személlyel szemben (2 olasz, 1 albán, 1 szír, valamint 10 német állampolgár) európai és nemzetközi elfogatóparancs kiadását indítványozza - sorolták. A szervezet vezetői, valamint a velük szoros kapcsolatban álló tagjai ellen Németországban folyik büntetőeljárás, az ott elkövetett, 2018. október és 2020. február közötti támadások miatt - olvasható a főügyészség közleményében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató