2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Demokrácia-jelentés: Magyarországot Mauritánia, Szudán és Bhután is előzi, Ukrajna szárnyal

A CEU-rektor előszavával érkezett az Institute for Democracy and Electoral Assistance felmérése.

Mauritánia, Szudán, Bhután, Paraguay és Algéria – a 120. helytől ezek az országok előzik meg közvetlenül Magyarországon az újabb, ezúttal az Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) nevű NGO által készített demokrácia-jelentés egyik kategóriája, a demokratikus részvétel rangsorában.

A leírás szerint e szempontok mentén rangsorolták ezúttal a világ országait: demokratikus részvétel, képviselet, jogállamiság és alapvető jogok.

Tekintve a 2010 után született hasonló dokumentumokat, aligha meglepő hazánk megítélése, ugyanakkor a készítők már az elején leszögezik, hogy a vizsgált 173 állam mintegy felében romlott a demokrácia színvonala. Ahogy az a 444 alig leplezetten ujjongó beszámolójából is kiderül: Európából csak Törökország (139.), Oroszország (151.), Belarusz (161.) van mögöttünk, a legrosszabbul teljesítő EU-tagállam is tíz hellyel van előttünk: Románia a 115. Ebben a rangsorban 2017-hez képest 8 helyet rontottunk.

Ami a képviseletet illeti, ott a lengyelekkel együtt vagyunk ismét fekete bárányok, igaz, a felmérés a Tusk-féle „győzelem” előtt készült, így legközelebb alighanem már egyedül maradunk.

Mindenesetre a képviseleti mutatókban hat év alatt 17 helyet visszaesve 85. lett Magyarország, s 58. Lengyelország. Az alapjogok tekintetében viszont mind a lengyeleket, mint a románokat megelőzzük, igaz, mindenki más jobban teljesített az IDEA független és objektív elemzői szerint.

Külön érdekesség, hogy a jelentés előszavát a CEU emeritus rektora, a bukott kanadai liberális politikus, maga Michael Ignatieff írta, aki természetesen hazánkat is megemlíti, mint autokráciát, Törökországgal egyetemben, mint akik a demokratikus intézmények elleni támadásuk részévé tették az egyetemi autonómia és a kutatói szabadság visszaszorítását.

A demokrácia bajban van, a megoldást az emberijogi-szervezetek, a választási megfigyelők, az oknyomozó újságírók és a civil hálózatok, azaz az NGO-k jelenthetik 

- foglalta össze röviden.

Ukrajna 13 helyet javított 2022-ben a demokráciák világrangsorában és fellépett a 73. helyre. A listán Dánia vezet, Norvégia a második, Svájc a harmadik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató