2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Le Monde: Magyarország A tanú című film országára kezd hasonlítani

A francia lapot L. Simon László kirúgása ihlette meg, a párt híveit elnyelő „őrült rendszer propagandagépezetéről” írnak.

A Le Monde online felületének tudósítása szerint napjaink Magyarországa határozottan egyre jobban hasonlít a kommunista időszak abszurd Magyarországára, amit Bacsó Péter A tanú című filmje ábrázol, és amelyben 

a párt híveit fokozatosan elnyeli az őrült rendszer propagandagépezete.

A cikk szerint hétfőn Csák János miniszter „brutális módon” elbocsátotta az Orbán Viktorhoz lojális L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Az indok az volt, hogy L. Simon nem tudta végrehajtani azt a törvényt, amely szerint meg kellett volna tiltania a kiskorúak belépését a World Press Photo kiállításra. 

A cikk kitért a gyermekvédelmi törvény körüli vitákra, amely újabb kötelezettségszegési eljárást vont maga után az Európai Bizottság részéről. 

A magyar könyvkereskedők az elmúlt hónapokban „arra kényszerültek”, hogy buborékcsomagolásban árusítsanak homoszexuális szereplőket bemutató gyerekkönyveket, 
vagy akár le is tiltsák ezeket a polcaikról, ha kétszáz méternél kevesebbre vannak egy iskolától vagy egy templomtól – írja a lap.

Hangsúlyozzák: ezúttal Hannah Reyes Morales filippínó fotós „nagyon ártalmatlan” képei váltották ki „a hatalom cenzúragépezetét”. A beszámoló szerint 

Dúró Dóra, a „nyíltan rasszista és homofób” Mi Hazánk párt alelnöke még Orbán Fideszénél is radikálisabb akar lenni 

a gender kérdésekben: ő a tárlatot a parlamentben ítélte el, és a gyermekvédelmi törvény érvényesítését kérte a minisztériumtól, írja a francia lap.

 

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató