2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Rettegés Németországban: a Kristályéjszaka évfordulóján tervezhetnek zsidóellenes támadásokat

Handelsblatt: A német belügyminisztérium óvatosan várja a zsidók elleni nagy pogrom évfordulóját.

Nem sokkal az 1938. november 9-i, Kristályéjszakaként ismert zsidóellenes pogromok évfordulója előtt a Szövetségi Belügyminisztérium figyelmeztetett a németországi zsidó intézmények elleni lehetséges támadásokra.

Teljes bizonyosságot kell adnunk a zsidóknak, hogy 2023 nem az 1938-as év

– jelentette ki Nancy Faeser, a német belügyminisztérium vezetője (a képen balra).

A német belügyminisztérium attól tart, hogy a náci Németországban 1938. november 9-10-én éjszaka lezajlott nagyszabású zsidó pogrom, a Kristályéjszaka közelgő évfordulóján a palesztin-izraeli konfliktus eszkalálódása miatt támadások érhetik a zsidó intézményeket - mondta a Handelsblattnak a német belügyminisztérium szóvívője.

Nem zárhatjuk ki a palesztinbarát fejleményeket - beleértve azokat is, amelyek az Izrael elleni háborúban az elkövető és az áldozat szerepének felcserélését célozzák". - mondta egy minisztériumi szóvivő a Handelsblatt napilapnak adott keddi interjújában. A német hatóságok figyelmeztettek, hogy be nem jelentett tüntetésekre is sor kerülhet izraeli intézmények és imaházak előtt.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Hamász Izrael elleni terrorjának hatását a németországi biztonsági helyzetre "nagyon szorosan figyelemmel kísérik". "Jelenleg minden rendelkezésünkre álló eszközzel harcolunk az ellenünk tapasztalható undorító antiszemitizmus és iszlamizmus ellen" - tette hozzá.

A "Kristályéjszaka" vagy "novemberi pogromok" 1938. november 10-én éjjel zajlott Németországban és Ausztriában, és ez volt a nácik első tömeges fizikai erőszakos akciója a zsidók ellen. Több mint 90 embert öltek meg, és 30 000 zsidót fogtak el és küldtek koncentrációs táborokba. A nácik "Kristályéjszakának" nevezték ezeket az eseményeket, mert az utcákat a zsidó üzletek és házak ablakaiból származó törött üveggel szórták tele. A pogromok éjszakáját tekintik a holokauszt kezdetének.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató