2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Polgárháború szélére került Spanyolország?

Napok óta zavargások zajlanak Spanyolországban, a nacionalisták utcára vonultak. De mi áll a háttérben?

Több tucatnyi fiatal gyűlt össze kedden délután Madridban, a Ferraz utca közelében található bár pincéjében. Ebben az utcában található a Spanyol Szocialista Párt (PSOE) központja, és az elmúlt napokban számos tüntetés helyszíne volt a spanyol ügyvezető kormány és a katalán szeparatisták között létrejött megállapodás ellen, amely politikai támogatásért cserébe amnesztiát biztosít a 2017-es illegális elszakadási kísérletben résztvevőknek, és megnyitja az utat Pedro Sánchez miniszterelnök számára, hogy a júliusi eredménytelen választások után hatalmon maradjon.

A rendőrség kedden második alkalommal is összecsapott a tüntetőkkel, akik ellenzik a Spanyolország ügyvezető kormánya és a katalán szeparatista pártok közötti tárgyalásokat a katalán függetlenségi mozgalomban részt vevő több ezer ember esetleges amnesztiájáról.

Madridban több tüntető spanyol zászlókat lengetett és Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök ellen kiabált sértéseket, néhányan pedig "náciként" azonosították magukat a skandálásokban. A tüntetők a rohamfelszerelésben lévő rendőrök által felállított kordonoknak feszültek, akik gumilövedékekkel és gumibotokkal válaszoltak a tüntetőkre.

Néhányan a keresztény Európáért is tüntettek.

Tegnap egy brutális incidens is borzolta a kedélyeket. A VOX nevű bevándorlásellenes párt (harmadik legnagyobb formáció Spanyolországban) egyik alapítóját fényes nappal arcon lőtték.

A 78 éves Alejo Vidal-Quadras szélsőjobboldali politikus, a Vox párt alapítója túlélte a merényletet. Vidal-Quadras fényes nappal kapott golyót az arcába Madrid egyik előkelő negyedében, alig néhány órával azután, hogy azt tweetelte:

"Nemzetünk megszűnik liberális demokrácia lenni, és totalitárius zsarnoksággá válik. Mi, spanyolok ezt nem fogjuk hagyni".

A tweet természetesen Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Junts párt közötti megállapodásra vonatkozott.

Megszólalt a párt elnöke is, Santiago Abascal:

"Sötét időszak kezdődik, ma államcsíny indult a Nemzet ellen". (...) "Polgári ellenállást indítottunk. Vagy a diktátor kerül a vádlottak padjára, vagy azok közülünk, akik ellenzik ezt a puccsot, börtönbe kerülnek".

 

A Vox szóvivője, amely a harmadik legtöbb mandátummal rendelkezik az országos parlamentben, kedden azt mondta, hogy a párt nem támogatja a gyűléseken tapasztalt erőszakot, de támogatja a kormányellenes tiltakozást.

A Vox vezetője, Santiago Abascal részt vett a hétfői madridi rendezvényen.

Sánchez, a szocialisták vezetője elítélte a tüntetéseket, mondván, hogy azokat "reakciósok" vezetik.

"(Kiterjesztem) minden támogatásomat a Szocialista Párt tagjainak, akiket a reakciósok zaklatnak a helyi központjukban" - írta Sánchez az X-en, a korábban Twitter néven ismert közösségi médiaplatformon.

"A spanyol Szocialista Párt székházát megtámadni annyi, mint a demokráciát megtámadni".

A spanyolországi helyzet összefoglalása:

-  2017-ben a katalán függetlenségi harcosok illegális népszavazást tartottak, hogy függetlenséget követeljenek. Ezért börtönbüntetésre ítélték őket, néhányan elmenekültek az országból.

  A most hatalmon lévő baloldal azt javasolja, hogy kegyelmezzenek meg nekik, és tartsanak újabb népszavazást a függetlenségről, cserébe a függetlenségpárti képviselők szavazataiért, hogy Pedro Sanches maradjon miniszterelnök.

"Megbocsátok neked, te meg rám szavazol"...: ez egy államcsíny az igazságszolgáltatás segítségével.

-  A jobboldal feldühödött és tüntetett, mert Spanyolország egységét fenyegették. A szocialista kormány keményen lecsapott a tüntetésekre a rendőrséggel.

- A bal- és jobboldal közötti történelmi feszültségek újra felszínre törtek.

Ha a függetlenségi folyamat folytatódik, nem zárható ki a baloldal/függetlenség és a spanyol jobboldal közötti súlyos zavargások vagy polgárháború veszélye.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató