2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Lengyelország az év végéig pénzt kaphat az EU-tól

Az alap egy részének felszabadítása lehet Donald Tusk miniszterelnökségének első nagy győzelme.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy heteken belül jóváhagyja a lengyel kormány azon kérelmét, hogy hozzáférhessen a mintegy 2,8 milliárd eurós támogatáshoz, amelynek célja a tagállamok orosz energiafüggőségének csökkentése – értesült a Bloomberg jól tájékozott forrásból. Amint a tagállamok pénzügyminiszterei rábólintanak a döntésre december 8-i ülésükön, Lengyelország feltételek nélkül hozzáférhet mintegy 550 millió eurós előfinanszírozáshoz.

A hírügynökség szerint Varsó napokkal azután hozzáférhet a pénzhez, hogy Donald Tusk átveszi a miniszterelnöki posztot, így azonnal jelentős győzelmet könyvelhet el.

Az ellenzék váratlanul diadalmaskodott az október közepén tartott lengyelországi választáson, bár egyelőre a parlamenti többséget elveszített Mateusz Morawiecki próbálkozhat kormányalakítással, ez azonban csak ideig-óráig halasztja el Tusk hatalomátvételét.

Az Európai Tanács egykori elnökének egyik legfontosabb célja helyreállítani a kapcsolatokat az EU-val, amely eddig visszatartotta a finanszírozást a független intézmények és a jogállamiság lengyelországi eróziója iránti aggodalmak miatt.

Tusk a választás után elutazott Brüsszelbe, és azt ígérte, hogy mindent megtesz a pénzalapok felszabadítása érdekében.

A győztes ellenzék a múlt héten koalíciós megállapodást kötött, de a hatalomátvételre jövő hónapig várniuk kell, ennyi ideje van ugyanis a Jog és Igazságosság pártnak (PiS) a kormányalakítási próbálkozásokra – igen csekély eséllyel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató