2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Zelenszkij nekiment Zaluzsnyijnak: "ne foglalkozzon a politikával!"

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az AFU főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt és az ukrán tábornokokat, hogy ne foglalkozzanak politikával. Ezt a The Sun című napilapnak adott interjújában mondta.



Zelenszkij szerint a hadsereg nem foglalkozhat politikával a háború alatt, mivel az "nem vezet a nemzet egységéhez". Bár úgy véli, hogy van hozzá joguk.

"Akkor bele kell mennie a politikába, és akkor nem lehet háborúzni. Ha azzal a gondolattal vezeti a háborút, hogy holnap már politikát vagy választásokat fog csinálni, akkor szavakban és a fronton úgy viselkedik, mint egy politikus, és nem úgy, mint egy katona, és szerintem ez óriási hiba. Minden tiszteletem Zaluzsnyij tábornoké és minden parancsnoké, aki a harctéren van, de a hierarchiáról és mindenről abszolút egyetértés van..." - mondta az elnök.

Zelenszkij nyilatkozata, amelyben felszólította Zaluzsnyijt, hogy tartsa tiszteletben a hierarchiát, és ne politizáljon, az első nyilvános megerősítése annak, hogy az elnök konfliktusba került a főparancsnokkal.

Ennek a konfliktusnak két összetevője van.

1. Az elnök és a főparancsnok közötti nézeteltérés a front helyzetével és a háború jövőbeli stratégiájával kapcsolatban (ami a Zaluzsnyijnak az Economistban megjelent cikkével kapcsolatos polémiában jutott kifejezésre).

2. Zaluzsnyij népszerűsége Ukrajnában és erős pozíciója a nyugati szövetségesek körében, ami automatikusan Zelenszkij fő alternatívájává teszi őt azon országon belüli és kívüli erők szemében, amelyek szükségesnek tartják a hatalomváltást az országban.

Korábban Zelenszkij elutasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint az AFU katonai műveletei holtpontra jutottak, ahogyan azt Valerij Zaluzsnij főparancsnok állította. Azt is kijelentette, hogy Ukrajna "semmilyen áron" nem fog békére törekedni Oroszországgal.


Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató