2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Újabb vérfürdő Franciaországban: 20 embert késeltek meg a "fiatalok", egy 16 éves fiú meghalt

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka tizenheten megsérültek, köztük többen életveszélyesen, egy tinédzserfiú pedig meghalt egy késes merényletben a Franciaország középső részén található Crépol faluban. A mindössze 500 fős településen maszkos emberek rendeztek vérfürdőt, akik a helyi kultúrházban megrendezett "téli mulatság" nevű rendezvény résztvevőit vették célba. A támadók válogatás nélkül mindenkit megkéseltek, aki szembe jött velük, majd elmenekültek helyszínről - írja a Le Parisien francia hírportál.

A BFMTV közszolgálati hírcsatorna beszámolója szerint Crépol lakóit sokkolták a történtek. A helyieknek elképzelésük sincs, kik és miért támadtak rá a általános- és középiskolásoknak megrendezett eseményre. A rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövetőek ellen, akiknek a személyazonosságáról és indítékairól egyelőre semmit sem tudni.

Szemtanúk elmondása szerint a maszkos támadók két személyautóval érkeztek a helyszínre éjfél előtt néhány perccel, tehát pont akkor, amikor a "téli mulatság" véget ért, és az emberek elkezdtek hazaszállingózni. A támadók leparkoltak a faluház előtt, kiszálltak a kocsikból, majd nekirontottak a fiataloknak, és mindenkit válogatás nélkül megkéseltek. A vérengzés mindössze két percig tartott, majd az elkövetők olyan gyorsan távoztak, ahogyan megérkeztek.

A késes merényletben tizenheten sérültek meg, többen közülük életveszélyesen. Összesen három embert ápolnak intenzíven, egy 16 éves fiú, a helyi rögbicsapat támadója pedig a helyszínen életét vesztette. Úgy tudni, neki fültől fülig elvágták a torkát és elvérzett.

Egy regionális hírportálnak többen is azt nyilatkozták, hogy egyértelműen terrortámadás történt, mivel a támadókat egyedül a gyilkolás motiválta. Az ügyészség szerint viszont szó sincs terrorcselekményről, és „szervezetten elkövetett emberölés és emberölési kísérlet” miatt indított nyomozást.

Meg nem erősített hírek szerint a merénylet elkövetői egy kábítószerkereskedő bűnbanda tagjai voltak, és egy elszámolási vita miatt támadhattak a rendezvényre.

Martine Lagut, Crépol polgármestere vadállatoknak nevezte az elkövetőeket, akik szerinte csak azért jöttek a csendes faluba, hogy embereket öljenek.

Az Fdesouche nevű portál arról ír, hogy 

a támadók azt kiabálták, hogy „Fehér embereket fogunk ölni”

9 gyanúsítottat letartóztattak - írja a lap.

A valencei ügyészség két dolgot emel ki: egyrészt, hogy a támadás előre kitervelt és szervezett volt (ezért nevezik szervezett bandának), másrészt, hogy nem volt területi háború, mivel a támadók nem mind a Monnaie lakótelepen laktak (bár a helyi lakosok szerint mindannyian ott laktak).

A támadásnak azonban lehetett etnikai vagy rasszista jellege is, mivel egy szemtanú a Dauphiné Libéré című lapnak azt mondta, hogy azt hallotta, hogy "azért vagyunk itt, hogy fehér embereket öljünk".

Ezek a szavak a közösségi oldalakon keringő, a támadásról készült videón is hallhatók.

Az alábbi videón hallható a fehérellenes arab sértegetés: a gwer.

 

Információik szerint a gyanúsítottak - ketten kiskorúak - azt tervezték, hogy elhagyják Franciaországot Spanyolország vagy Maghreb irányába.

Valamivel több mint 48 órával Thomas, a 16 éves rögbijátékos halála után, akit halálosan megkéseltek, hét személyt tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közvetlenül részt vettek a támadásban. 

A "halálos késelésért felelős" személyt letartóztatták

Laurent de Caigny, a valence-i ügyész szerint köztük van egy személy, akit "hivatalosan a halálos késelés elkövetőjeként jelöltek meg". A 20 éves francia férfi, aki Romans-sur-Isère központjában lakik, már háromszor került összetűzésbe a törvénnyel kisebb bűncselekmények miatt.

Nagykorúvá válása óta már elítélték lopott áruk kezelése miatt, és 200 eurós pénzbírságra ítélték kés viselése miatt. A bíróság 2023 szeptemberében értesítette, hogy tilos ilyen fegyvert birtokolnia... két másik kiskorút is letartóztattak Romans-sur-Isère-ben.

A kilenc gyanúsítottat akár 96 órán át is őrizetben tarthatják a rendőrök - írja a lap.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató