2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Le Monde: Orbán újrakezdte az EU-ellenes provokációt

A francia lap szerzője szerint a miniszterelnök Brüsszel, az ellenzék és a megmaradt független média ellen próbálja mozgósítani híveit.

A Le Monde francia baloldali lap csütörtökön megjelent cikkében a magyar nemzeti konzultációról értekezik, amellyel szerinte a magyar miniszterelnök folytatja azt az „EU-ellenes provokációt, amit eddig az uniós források megszerzése érdekében szüneteltetett”.

Azt írják, a kormány új törvényjavaslatával

„az ellenzéki pártokat, és az utolsó független média orgánumokat és NGO-kat célozza, amelyeket együttesen dollárbaloldalnak nevez”.

A cikk szerzője szerint az elmúlt egy évben Orbán visszafogta magát, és nem szorgalmazta annyira a demokrácia eltörlését Magyarországon, hogy megkapja az EU-tól a visszatartott forrásokat, de most, hat hónappal az EP-választás előtt ismét beleszállt az unióba.

Az újságíró ezzel a nemzeti konzultációról szóló plakátkampányra utal, amelyen Ursula von der Leyen és Alexander Soros látható. Úgy véli, Orbán a Brüsszel-ellenes kampánnyal saját híveit igyekszik mozgósítani, és továbbra is arról álmodik, hogy egyesíti az egész jobboldalt Strasbourgban.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató