2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Albán pékségre csapott le a Nébih, gyorsan be is záratták (Videó)

Egy Pest vármegyei pékségben és cukrászüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih a szerdai közleményében ismertette, hogy a Csocsaj Kft. élelmiszeripari üzemében súlyos higiéniai problémákkal és nyomon követési hiányosságokkal szembesültek a szakemberek.

Többek között csaknem egy tonna nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból, továbbá az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették – írja a közlemény nyomán a Világgazdaság.

A Pest vármegyében található pékség a Nébih vizsgálata szerint rendezetlen és takarítatlan volt. Az egységben számos, tevékenységükhöz nem kapcsolódó tárgyat is tároltak, ráadásul az üzem több helyiségében világítás sem volt. 

A helyiségek fala, mennyezete és padozata egyaránt szennyezett volt.

Az ellenőrzés időpontjában a hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan termékeket együtt tárolták a földes áruval.

A gépek, berendezések és hűtők higiéniai állapota sem bizonyult megfelelőnek. A dagasztóhelyiségben található hűtött munkapultok kívül-belül erősen szennyezettek, a berendezések koszosak, a fagylaltkonyhában található gurulós regálok – amelyeket sütemény tárolására használnak – piszkosak és rozsdásak voltak. A zöldség-előkészítő előterében található kézmosó csaptelepe kiszakadt,

 ráadásul abban és az előtér padozatán is cigarettacsikkek voltak.

Ezenkívül a dolgozók nem viseltek megfelelő munkaruházatot, és érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálattal sem rendelkeztek. Ráadásul az üzemben a jogszabály által előírt dokumentációs rendszert sem működtették, emiatt az ott előállított élelmiszerek nyomon követése nem volt biztosított.

A hatósági felügyelők az ellenőrzés során 961 kilogramm nem nyomon követhető és lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert – amelyek között több éve lejárt termék is volt – találtak.

A Nébih szakemberei ezeket az élelmiszereket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, illetve azok ismételt forgalomba hozatalát és felhasználását megtiltották. Az ellenőrök az egységben előállított, még érvényes lejárati idejű élelmiszereket is visszahívták a forgalomból.

A hatóság a fentebb részletezett súlyos, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét szintén

 azonnali hatállyal felfüggesztette.

Az intézkedés feloldására a hibák kijavítását követően végzett hatósági ellenőrzés után került sor. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató