2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Nem hagyjuk, hogy Putyin és a Hamász győzzön! - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Reagan Nemzeti Védelmi Fórumon bírálta azokat, akik "az amerikai felelősségtől való visszavonulást" támogatják, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államoknak következetesen vezető szerepet kell vállalnia, hogy hozzájáruljon egy olyan világhoz, amely a "lehető legbiztonságosabb, szabadabb és virágzóbb marad".

Austin december 2-án hosszasan védte az Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban és Izraelnek a Hamász elleni háborúban nyújtott amerikai támogatást.

"Mind Izraelben, mind Ukrajnában a demokráciák kegyetlen ellenséggel küzdenek, akik a megsemmisítésükre törnek" - mondta Austin.

"És nem hagyjuk, hogy a Hamasz vagy Putyin győzzön. És nem hagyjuk, hogy ellenségeink megosztanak vagy meggyengítsenek minket. Tehát miközben Izraelnek nyújtunk támogatást, továbbra is Ukrajnára összpontosítunk. És továbbra is teljes mértékben képesek vagyunk arra, hogy kivetítsük a hatalmunkat, hogy fenntartsuk a kötelezettségvállalásainkat, és hogy erőforrásokat irányítsunk több színtérre."

Austin elmondta, hogy a 21 hónap alatt "Putyin sikertelen hódítása után az orosz hadsereg jelentősen meggyengült, nagyrészt Ukrajna bátor csapatainak köszönhetően". Az elért eredmények - mondta - az Egyesült Államok kétpárti vezetésének és a mintegy 50 országból alakult koalíciónak is köszönhetőek.


A 2022. februári teljes körű orosz támadás óta az Egyesült Államok mintegy 44 milliárd dollár értékű biztonsági segélyt nyújtott Ukrajnának. Mivel az amerikai kongresszus a közelmúltban nem hagyott jóvá újabb pénzügyi támogatást az ukrajnai és izraeli háborúkhoz, és csak egy rövid távú költségvetési törvényt sikerült elfogadnia, Austin hangsúlyozta, hogy "továbbra is sürgősen szükségünk van a kongresszus kétpárti támogatására, hogy elfogadjuk a kiegészítést, hogy siettessük az ukrajnai, izraeli és máshol élő partnereinknek nyújtott biztonsági támogatást".

A védelmi miniszter szerint "Putyin is azt hiszi, hogy túlélhet minket", mivel az orosz elnök úgy véli, hogy Ukrajna nyugati koalíciója felbomlik. "De Putyin ismét téved. És továbbra is világossá kell tennünk az amerikai nép számára, hogy mi a tét Ukrajnában. Ukrajna rendkívül fontos Amerika és az egész világ számára" - mondta Austin.

"Ha ma nem szállunk szembe a Kreml csupasz agressziójával, ha nem riasztjuk el a többi leendő agresszort, akkor csak felbátorítjuk őket - és még több vérontást és káoszt idézünk elő. Oroszország ukrajnai inváziója egy olyan zsarnoksággal és zűrzavarral teli világ komor előretekintését kínálja, amely mindannyiunkat borzongásra késztet". - mondta.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató