2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Több mint 1500 kamion rekedt az ukrán-magyar határon

A teherautókból 22 kilométeres sor alakult ki, mivel az ukrán kamionosok alternatív utakat keresnek az EU-ba való bejutáshoz a lengyel és szlovák kollégáik által elrendelt határblokád közepette.

Egy helyi tisztviselő elmondta, hogy a záhonyi határátkelő “továbbra is teljes kapacitással működik”, de ez nem elég a helyzet megoldására, és a sorok tovább nőnek.

Az egyik kamionos elmondta, hogy már három napja áll sorban. Hozzátette azonban, hogy számított erre, és extra élelmiszert és üzemanyagot hozott magával. “Ez a munkánk része, így nem panaszkodhatunk túl sokat. Ezt a szakmát választottuk magunknak” – magyarázta.

A lengyel kamionosok október elején kezdték meg éjjel-nappal tartó blokádjukat az ukrán határ kulcsfontosságú átkelőinél, tiltakozásul az EU azon döntése ellen, hogy ukrán kollégáiknak nem kell engedélyt kérniük a blokkba való átkeléshez.

Érvelésük szerint a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kirobbanása után bevezetett intézkedések tisztességtelen versenyhez vezettek és lenyomták a mezőgazdasági termékek árát.

Múlt héten tiltakozásukhoz csatlakoztak a lengyel gazdák és teherautó-sofőrök a szomszédos Szlovákiában, akik szintén blokkoltak egy átkelőt az ország ukrán határán.

Az ukrán gazdasági minisztérium szombaton közölte, hogy novemberben mindössze 282 ezer tonna ukrán áruszállítási exportcikk haladt át a lengyel határon, ami 40 százalékos csökkenés az előző hónaphoz képest. Tarasz Kacska gazdasági miniszterhelyettes korábban azt mondta, hogy az ukrán import valószínűleg legalább 20 százalékkal csökkent a blokád miatt. Az Ukrajinszka Pravda napilap becslése szerint a lengyel kamionosok akciója már legalább 437 millió dollárba került Ukrajnának.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató