2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Kulabá: Olaf Scholz tette a csúcstalálkozón, hogy eltávolította Magyarország vétóveszélyét, az be fog vonulni a történelembe

Kuleba ukrán külügyér Németország ajándékának nevezte, hogy az EU beleegyezett abba, hogy tárgyaljon Ukrajna uniós felvételéről.

Az ukrán külügyminiszter a Bild című lapnak adott interjújában örült annak, hogy Olaf Scholz német kancellár "keményen bánt" Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az Ukrajna uniós tagságáról szóló tárgyalásokon.

"Amit Olaf Scholz német kancellár tett a csúcstalálkozón, hogy eltávolította Magyarország vétóveszélyét, az be fog vonulni a történelembe. <...> Ez talán a legjobb karácsonyi ajándék Berlin részéről"

- mondta.

Korábban a Politico arról számolt be, hogy Scholz azt javasolta Orbánnak, hogy hagyja el a szobát és "menjen el kávézni", amikor az uniós tagságról folytatott tárgyalások megrekedtek. Ez lehetővé tette, hogy a 26 európai ország vezetői a Kijevvel való tárgyalások megkezdése mellett döntsenek.

Később Szijjártó Péter magyar külügyminiszter cáfolta ezeket a híreket, és bulvárlapnak nevezte a Politicót.

Maga Orbán Viktor azt mondta, hogy országa nem változtatta meg álláspontját, és nem osztja "ezt a rossz döntést" más országokkal. Szerinte Budapest most semmit sem veszít, és a jövőben még 75 alkalommal képes lesz megállítani Ukrajna felvételi folyamatát.

Korábban Magyarország közölte, hogy kategorikusan nem ért egyet azzal, hogy Kijevvel tárgyalásokat kezdjen Ukrajna uniós tagságáról, és azt javasolta, hogy ezt a kérdést még a csúcstalálkozóra se vigyék, hanem "5-10 év múlva" térjenek vissza rá, miután új stratégiát dolgoztak ki az Ukrajnával való kapcsolatokra.

Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettes a maga részéről azt mondta, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozása súlyos károkat okozhat az EU mezőgazdaságának.

Az orosz külügyminisztérium kétesnek és átpolitizáltnak minősítette az Ukrajna EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének ötletét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató