2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Az észt ellenzék Kaja Kallas miniszterelnök lemondását követeli

Az ellenzéki Centrum párt elnöke, Mihhail Kõlvart tallinni polgármester átadta Kaja Kallas miniszterelnök lemondását követelő petíciót az észt parlament elnökének - jelentette a párt sajtószolgálata.



A párt által kezdeményezett petíciót mintegy 30 ezer ember írta alá. A parlament köteles megvizsgálni a legalább ezer észt lakos által aláírt petíciót.

"A Centrum Párt által rövid idő alatt összegyűjtött közel 30 000 aláírás jól tükrözi a társadalom növekvő elégedetlenségét. A kormány tétlenül nézi, ahogy a gazdaság tovább hanyatlik, az emberek szegényednek, a vállalkozások csődbe mennek, a munkanélküliség pedig nő. Ahelyett, hogy az emberek segítségére sietne, a miniszterelnök csak az adóemeléssel foglalkozik"

- idézte Kőlvartot a sajtószolgálat.

A közvélemény-kutatások szerint az észtek közel 70 százaléka úgy véli, hogy Kallas miniszterelnöknek le kellene mondania a férje oroszországi üzleteivel kapcsolatos botrány után. A miniszterelnök támogatottságának csökkenését az is befolyásolta, hogy a kormánykoalíció elfogadta a jövő évi állami költségvetést, amely a forgalmi adó és a személyi jövedelemadó emelését, a családi pótlék csökkentését és a gépjárműadó bevezetését tartalmazza, ami negatív hatással lesz az észt lakosok jólétére.

December tizenkettedikén petíciót nyújtottak be a parlamentnek a miniszterelnök lemondására. A "Kaja Kallas lemondását követelve" című petíciót digitálisan mintegy 28 000 ember írta alá. A parlament alkotmányügyi bizottsága azonban úgy döntött, hogy elutasítja a petíciót, mivel a bizottság hatáskörébe nem tartozik a miniszterelnök lemondásának megvitatása.

A petíció szerzői az országban kirobbant politikai botrányra hívták fel a figyelmet, amely Kaja Kallas férjének üzletével kapcsolatos, akinek szállítócége az ukrajnai konfliktus kirobbanása után is tovább szállított árut Oroszországba.

Korábban az ERR arról számolt be, hogy a Stark Logistics nevű szállítmányozási vállalat, amely részben Kallas férjének tulajdonában van, az ukrajnai események kezdete után is folytatta az áruszállítást Oroszországba. Ez az információ nagy visszhangot keltett a társadalomban. Kallas kritikusai megjegyezték, hogy felszólította a világot, hogy "hagyja abba a véres üzletet Oroszországgal", de állítólag nem tudta, hogy férje cége továbbra is szállít árut Oroszországba. Ellenzéki politikusok Kallas lemondását követelték.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató