2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Megállapodásra jutottak az EU-intézmények a migrációs és menekültügyi paktumról

A paktum érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát.

„Az EU megállapodott egy mérföldkőnek számító megállapodásról a migráció és a menekültügy szabályozásáról” – írta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a X-es platformon.

Ursula von der Leyen az X-en írja:

A migráció közös európai kihívás – a mai döntés lehetővé teszi számunkra, hogy együtt kezeljük.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról – jelentette be a Tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben.

A témáról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy 

a paktum érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, 

kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért, továbbá rendelkezik a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve a migránsok „eszközként való használatát”.

"Szolidaritási mechanizmus" az EU államai között

A tervek szerint a migránsok EU-államok közötti elosztását „ szolidaritási mechanizmussal ” fogják átszervezni : ha

az országok nem akarnak migránsokat befogadni, akkor támogatást kell nyújtaniuk, például készpénzes fizetés formájában.

A válságrendelet szabályozza, hogy az uniós tagállamoknak hogyan kell eljárniuk a migráció különösen nagymértékű növekedése esetén. Ilyenkor többek között az érkezőket hosszabb ideig feltartóztathatják a határon. Németország ezt humanitárius aggályokra hivatkozva sokáig elutasította.

 

Guy Verhofstadt is ünnepel

Az Európa-pártiak új Migrációs és Menekültügyi Paktumot hoznak létre! Évekig tartó tárgyalások után átfogó, szolidaritáson alapuló európai reformunk van. Mint annyi kihívásnál, a migráció kezelésének egyetlen módja európai szinten van

- írja az X-en a magyargyűlölő belga politikus.

 

Scholz reménykedik

Olaf Scholz kancellár arra számít, hogy az EU menekültügyi politikájának reformja enyhülést hoz Németország számára.

„Ily módon korlátozzuk az irreguláris migrációt, és tehermentesítjük a különösen súlyosan érintett államokat – köztük Németországot is ”

– írta az SPD politikusa az X platformon. A megállapodás „nagyon fontos döntés” - tette hozzá.

 

A német külügyminiszter boldog

Annalena Baerbock (Zöldek) szövetségi külügyminiszter üdvözölte a reformot.

Az új menekültügyi rendszerről szóló megállapodásra "sürgősen szükség volt, és már régóta esedékes volt" - magyarázta. Az új menekültügyi rendszer bevezetése során Németország biztosítani fogja, hogy az "igazságos, szervezett és szolidáris legyen". Németország nem teljesítette azt a követelését, hogy a gyermekes családokat kizárják a határ menti eljárásokból. "Minden brüsszeli megállapodás mindig kompromisszum" - jegyezte meg Baerbock. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban sikerült javulást elérni a tárgyalásokon, "hogy például a humanitárius normákat még kivételes válsághelyzetekben is fenntartsák".

Az új szolidaritási mechanizmussal

"végre az európai elosztás felé haladunk"

- méltatta a külügyminiszter. "Mert az EU külső határainál uralkodó embertelen körülmények nem maradhatnak az az arc, amelyet Európa a világ felé mutat".

 

Elemző a migránspaktumról: Érzek itt némi igazságtalanságot

Az Európai Unió által erőltetett migránspaktummal kapcsolatban Lánczi Tamás rámutatott, hogy kötelező migránsszétosztási rendszert akarnak bevezetni és pénzbüntetéssel sújtani azokat az országokat, amelyek nem hajlandók befogadni az illegális bevándorlókat.

„Ez kísértetiesen ugyanaz a terv, amit 2015-ben Soros György megírt”

– szögezte le Lánczi Tamás.

 

(MTI nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató