2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Washington ismét beleszól a magyar belügyekbe

A magyar parlamentben a múlt héten elfogadott szuverenitásvédelmi törvény „drákói eszközöket" ad a kormánynak, így fogalmaz az Egyesült Államok nyilatkozata.

A Reuters brit hírügynökség által is idézett dokumentum szerint ez megfélemlítéshez is vezethet. A cikk emlékeztet a szuverenitás védelméről szóló törvény külön hivatalt hoz létre a politikai beavatkozás kockázatainak feltárására és nyomon követésére, s akár meg is büntetheti a külföldi finanszírozást használó pártokat vagy csoportokat.

A törvény „drákói eszközökkel ruházza fel a magyar kormányt, amelyekkel megfélemlíthetők és megbüntethetők azok, akiknek a nézetei nem egyeznek meg a kormánypártéval”

– áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Hozzátették: a jogszabály „felhasználható arra, hogy a magyar állampolgárokat, vállalkozásokat és szervezeteket bírósági felügyelet nélkül tolakodó nyomozások alá vonják, még akkor is, ha nem volt kapcsolatuk vagy támogatásuk külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel."

Az Országgyűlés minapi ülésén a képviselők megszavazták a szuverenitásvédelmi törvényt, valamint ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt. Az új törvénnyel változik a büntető törvénykönyv, amelybe bekerül a „választói akarat tiltott befolyásolása” passzus. 

A választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölő szervezet azon tagja, felelős személye vagy vezető tisztségviselője, valamint a választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölt, aki tiltott külföldi támogatást vagy e tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt használ fel, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató